De arkeologiska utgrävningarna i Jettböle i Jomala och i de forna bosättningarna Glamilders och Svinvallen i Långbergsöda i Saltvik har gett överraskande resultat.
Forskare från Helsingfors universitet har i samarbete med arkeologer från Statens historiska museer i Sverige hittat spannmålskorn som kunnat tidsbestämmas till tiden omkring 3.300 före Kristus. Motsvarande fynd har gjorts på den svenska sidan, i Tråsättra utanför Stockholm och i Åby utanför Norrköping.
– Det är mycket spännande fynd som har gjorts. Materialet från Åland är jättebra och visar att de jägare och fiskare som bodde på Åland även lärde sig att odla växter. Det skedde 1.500 år tidigare än i resten av Finland, förklarar doktoranden Santeri Vanhanen.
De tidigaste spannmålsfynden på det finländska fastlandet kommer från Nagu och Raseborg.
– Den gropkeramiska kulturen som fanns i Sverige och på Åland nådde aldrig Finland. Man har hittat några keramikskärvor, men inga bevis för bosättning.
Revolutionerande upptäckt
Tidigare har man utgått från att den gropkeramiska kulturens folk var renodlade jägare och fiskare, men de åländska fynden visar att man också tillägnade sig småskaligt jordbruk. Förutom spannmål har forskarna hittat rester av nötskal, äppelkärnor och nypon.
– Man har tidigare trott att det kunde vara så här, men det har inte funnits några bevis, förklarar Santeri Vanhanen.
Tidigare forskning har ytterst sällan kunnat påvisa att jägare och samlare idkat odling, framför allt inte på stenåldern.
– Det är troligt att dessa huvudsakligen fiskare och säljägare börjat med odling av sociala skäl när det fanns lämpliga marker.
De aktuella områdena i Jomala och Saltvik var för 5.000 år sedan en grupp spridda öar, de största omkring tio kilometer stora. Boplatserna uppges ha varit belägna 29 meter över vattnet.
Drack kanske öl
Åldersbestämningen av fynden har skett med hjälp av forskare från den kemiska avdelningen vid Helsingfors universitets matematisk-naturvetenskapliga fakultet.
Med hjälp av kol 14-metoden kan åldern fastslås med ett par hundra års säkerhet. Spannmålsresterna är mellan 5.300 och 4.300 år gamla och tros ha använts till festmåltider eller vid ritualer tillsammans med fläsk.
– Det är inte osannolikt att man även bryggt öl, men för det finns ännu inga belägg, säger Santeri Vanhanen.
Han har arbetat med projektet i tre års tid och materialet ingår i hans kommande doktorsavhandling. En artikel om fynden på Åland har nyligen publicerats i tidskriften Nature.
Jonny Mattsson