Namninsamlingen lämnades över till stadsdirektör Arne Selander på torsdagen.
Den inleddes i samband med ett informationsmöte för allmänheten om förslaget till en demensby i Mariehamnsmuseet den 7 oktober och avslutades den 20 oktober. På den korta tiden hade 687 personer skrivit på namninsamlingen.
– Vi upplever att vårt förslag inte tagits på allvar. Det kom i och för sig sent, men inte senare än Hälsans hus, säger Barbro Sundback.
– Vi ser ett sådant stöd att vi redan nu nästan har personal klar till en demensby, så positiva har folk varit, säger Margit Holmberg.
Skisser
Man överlämnade också skisser över demensbyn till Arne Selander.
– Det är sju småhus i trä med åtta boende i varje hus, där husen förenas av inomhusgator och utomhusstråk. Vardagsrummet skulle vara gemensamt och innergårdarna skulle vara skyddade. På området finns restaurang, festsal, butik, reception och en badavdelning med fysioterapi, säger Gunda Åbonde-Wickström.
– Vi kan inte låsa in våra äldre för att de är svåra att ta hand om. Om man bibehåller deras rörlighet behövs inte lika mycket personal. Det är oerhört tungt också för de anhöriga med de här låsta avdelningarna, säger Barbro Sundback.
Hon säger att Trobergshemmet tyvärr inte blev så lyckat.
– Det säger jag trots att jag själv var med i den beslutsprocessen.
De tre initiativtagarna anser att det inte finns likvärdiga utredningar för de olika alternativen.
Den 17 december är det meningen att stadsfullmäktige ska fatta ett beslut i frågan.
– Om det här alternativet ska utredas mer utförligt förutsätter det att vi får mer tid än så, säger stadsdirektör Arne Selander.