Eftersom landskapet aldrig sade att asfaltsmassorna kunde innehålla det giftiga ämnet stenkolstjära lades allt i samma hög.
Det skriver Ab Rafael i ett svar till tingsrätten i striden med landskapets trafikavdelning. Inlagan riktar hård kritik mot landskapets trafikavdelning.
MILJÖ Det ryker in lite överallt på landskapets trafikavdelning just nu. Skarvsoppan såklart men också problemen vid Svibybron samt den infekterade striden med Ab Rafael om 18.000 ton giftig asfalt.
Vi har tidigare berättat att Ab Rafael krävt att landskapet omedelbart flyttar bort asfaltsmassorna från företagets mark i Jomala, Svinryggen.
Landskapet svarade med att hävda att det är Ab Rafael som blandat samman asfaltsmassorna. Mot detta slår företaget tillbaka hårt via advokat Johnny Bäck på advokatbyrå DKCO.
Nämnde inte stenkolstjära
Att kännedomen om den giftiga stenkolstjäran överhuvudtaget kom fram berodde på att asfaltsläggare blev sjuka av att hantera de återanvända massorna.
Fram tills dess hade begreppet stenkolstjära aldrig nämnts för Ab Rafael, trots att landskapsregeringen mycket väl kände till farorna.
Ålandstidningen har tidigare berättat om den miljöutredning som trafikavdelningen lät genomföra redan 2003 och som uttryckligen varnade för stenkolstjäran.
Ändå gick denna information aldrig vidare till entreprenören Ab Rafael. Dess vd Jesper Blomsterlund har alltsedan bråket började slagit fast att LR aldrig ens antytt att massorna skulle innehålla stenkolstjära. Tvärtom har trafikavdelningen vid olika tillfällen hävdat att så inte var fallet.
"Osanna utsagor"
Landskapet hävdar också i sin inlaga till domstolen att det var Ab Rafael som stoppade landskapet från att föra bort massorna senaste sommar. Det är inte sant, påpekar Johnny Bäck.
"Uppgifterna är oriktiga och ägnade att vilseleda domstolen", skriver han.
I själva verket var det miljömyndigheten ÅMHM som förbjöd landskapet att flytta massorna till följd av stenkolstjäran. Besvärande i sammanhanget är också att landskapet varken då eller nu har någon plats där massorna får förvaras. Därför har LR i strid med lag dumpat ett jätteberg gammal asfalt i Lemlandsskogen.
48 euro per ton
Asfaltsbråket visar med generande tydlighet att medan landskapet krävt att lagar och regler ska följas av entreprenörer är man inte lika noga själv.
LR har också antytt att Ab Rafael utnyttjar situationen genom att kräva för mycket betalt för att ta tillvara massorna. Det bestrider företaget.
Ab Rafael ville ha 864.000 euro för att ta hand om de 18.000 ton vid Svinryggen.
Enligt advokat Johnny Bäck skulle detta sammanlagt bli ett "enhetspris" om 48 euro per ton. LR har i sin inlaga till tingsrätten hävdat att värdet på massorna är 50 euro per ton. Ab Rafael erbjuder sig därmed att ta hand om det till två euro billigare pris. Därmed menar företaget att landskapets argument om "för högt pris" faller platt.
Ingen respekt i LR?
Den sjusidiga inlagan till tingsrätten avslutas med dräpande kritik mot hur trafikavdelningen hanterat situationen.
LR har "negligerat riskerna" och "struntat i varningstecknen från Ab Rafael och ÅMHM", hävdar Johnny Bäck.
"När man nu märker att det inte går längre vill man att Ab Rafael skall ta olägenheterna och kostnaderna för att ÅLR tidigare försummat sina lagstadgade skyldigheter", skriver han och fortsätter:
"ÅLR:s agerande präglas av avsaknad av respekt för miljölagar och tillståndsbestämmelser, vilka ÅLR kräver att andra aktörer skall följa till punkt och pricka."
Avslutningsvis kräver Ab Rafael att massorna vid hot om vite ska bort senast den sista november.
Ålandstidningen