Landskapsregeringen (LR), som förlorade målet i tingsrätten, överklagade domen och i höstas hölls rättegången i Åbo hovrätt.
Efter att hovrätten i går kom med sitt avgörande står det klart att LR även i den här instansen förlorar målet mot konsortiet som består av Ansgar Ab och Finferries Ab.
Det som prövats i hovrätten är dels konsortiets yrkande på ersättning för utebliven vinst, dels ersättningsskyldigheten kring rättegångskostnaderna.
”Oparlamentariskt”
I avtalet som skrevs mellan regeringen Sjögren och konsortiet i september 2019 fanns en punkt som gav LR rätt att säga upp det med omedelbar verkan om lagtinget inte beviljade medel för verksamheten på färjelinjen Svinö-Mellanholm.
Hovrätten konstaterar att lagtinget förvisso redan innan lagtingsvalet i en kläm uppmanade LR att häva avtalet – men när den nytillträdda regeringen Thörnroos i januari 2020 sade upp det hade lagtinget däremot inte klubbat något faktiskt beslut kring att inte bevilja pengarna:
”Då lagtinget vid tidpunkten för uppsägandet av avtalet inte hade fattat något dylikt beslut har ÅLR genom att säga upp avtalet handlat på basis av antaganden om hur lagtinget kommer agera och därmed på ett oparlamentariskt sätt omöjliggjort för lagtinget att överhuvudtaget ta ställning till frågan, då trafiken på färjelinjen skulle ha inletts först cirka två år senare.”
LR har menat att det saknas specifikationer för de summor som konsortiet presenterat som utebliven vinst. Men hovrätten anser att konsortiet lagt sitt ersättningsyrkande för den uteblivna vinsten på en realistisk nivå, det eftersom summorna är baserade på uppgifter som konsortiet använde redan i anbudstävlingen.
Rättegångskostnader
En ändring av tingsrättens dom görs av hovrätten – och den är till konsortiets fördel.
Hovrätten höjer nämligen summan som LR ska betala för konsortiets tingsrättskostnader med 15.000 euro till 252.000 euro. LR ska även ersätta konsortiet med 150.000 för kostnaderna i hovrätten.
Hovrätten skriver att ärendet å ena sidan inte varit så juridiskt komplicerat gällande avtalstolkningen att det skulle motivera en avsevärt högre timdebitering än vanligt. Men eftersom det varit desto svårare att beräkna den uteblivna vinsten, och båda parter anlitat utomstående sakkunniga för det, höjs debiteringsgrunden till 270 euro per timme.
Parterna har möjlighet att söka ändring hos Högsta domstolen fram till den 25 mars.
BAKGRUND: TVISTEN OM ELHYBRIDFÄRJAN
Hösten 2019, två månader före lagtingsvalet, tecknar den dåvarande landskapsregeringen, ledd av lantråd Katrin Sjögren (Lib), ett avtal med ett konsortium bestående av Ansgar Ab och Finferries Ab gällande leverans av en elhybridfärja samt trafik i 15 år på rutten Svinö-Mellanholm. Centern var mycket kritisk till beslutet. Man ville först se en ”ordentlig utredning” av en tunnel till Föglö.
Efter valet samma höst fick Åland en ny regering, ledd av Veronica Thörnroos (C).
I januari 2020 säger den nya landskapsregeringen upp avtalet med konsortiet. Dåvarande socialminister Annette-Holmberg Jansson (MSÅ) och näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) röstade emot beslutet.
Konsortiet stämmer i november 2020 landskapsregeringen på 10,5 miljoner för avtalsbrott. Summan utgörs av 519.000 euro för kostnader man redan haft samt tio miljoner i utebliven vinst.
Under ärendets gång i tingsrätten kommer konsortiet med ett förlikningsbud på åtta miljoner euro, men någon förlikning nås inte.
Tingsrätten avkunnar sin dom i juni 2022. Landskapsregeringen förlorar målet och ska betala 10,5 miljoner euro plus ränta i skadestånd till konsortiet. Man ska även stå för konsortiets rättegångskostnader.
Landskapsregeringen överklagar tingsrättens dom. Rättegången i Åbo hovrätt hålls hösten 2023.
Nu har Åbo hovrätt avgjort saken. Man ändrar inte tingsrättens dom, vilket innebär att konsortiet står som vinnare i målet.