Under det första kvartalet under nästa år kan ÅCA:s fjärrvärmeanläggning vara i bruk.
-Det är lite försenat, säger Brage Mattsson, verkmästare på ÅCA.
ENERGI I början av hösten inleddes arbetet med att bygga fjärrvärmeanläggningen utanför ÅCA:s lokaler i Jomala. Från början var det tänkt att den skulle tas i bruk redan nu vid årsskiftet, men arbetet är en aning försenat, säger Brage Mattsson, verkmästare och tekniskt ansvarig på ÅCA.
-Det är som när man bygger hus, skalet går fort men när det kommer till inredningen tar det tid. Det är en hel del installation kvar ännu, säger han.
Men redan i januari februari tror han att man kan provköra anläggningen och ytterligare någon månad senare ta den i bruk.
Fyra pannor
Främst ska biogasanläggningen användas för att driva ÅCA:s produktion. Till det har man byggt om en gammal oljepanna till biogaspanna som drivs med vassle och annat restmaterial från mjölk- och ostproduktionen. Överskottet från den produktionen går vidare till en nybyggd biogaspanna som för energin vidare ut i fjärrvärmenätet.
Eftersom biogasproduktionen inte räcker till hela fjärrvärmenätet har Jomala kommun även investerat i två flispannor som ska säkerställa produktionen året runt till de byggnader som ska ansluta sig.
-Kulverten till dem är nedgrävd hela vägen till Vikingahallen men det är ingen abonnent ansluten ännu, säger Brage Mattsson.
Eftersom det till stor del är abonnenterna själva som måste stå för anslutningen invändigt tar troligtvis ännu någon månad innan det är klart.
-Så man kan säga att någon gång under det första kvartalet nästa år kommer fjärrvärmeanläggningen att vara i bruk.
Matilda Andersson