16-årige Oliver Westerlund från Jomala på Åland har sedan barnsben drömt om ett liv till sjöss. Nu studerar han till maskinmästare vid Ålands gymnasium, med målet att bli maskiningenjör. Men Olivers framtid står på spel efter ett beslut från Traficom, Transport- och kommunikationsverket i Finland. Ett beslut som familjen beskriver som ”katastrofalt” och ”åt helvete”.
Oliver har en medfödd färgseendedefekt, vilket enligt regelverket kan begränsa hans arbetsuppgifter ombord på fartyg. Därför ansökte han om dispens från Traficom för att få påbörja sin sjötjänstgöring. Vid den obligatoriska läkarundersökningen bedömde sjömansläkaren att Oliver uppfyllde alla krav för maskintjänst och att hans adhd-diagnos, tack vare medicinering, inte påverkar hans lämplighet för arbetet. För familjen var det en lättnad, men glädjen blev kortvarig.
Traficom avslog Olivers ansökan och motiverade beslutet med en adhd-utredning från 2019. Utredningen gjordes när Oliver var tio år gammal, före han började medicinera, och beskrev svårigheter med impulskontroll, arbetsminne och stresshantering.
– Det var en chock, säger Olivers mamma Maria Westerlund när Ålandstidningen träffar familjen i deras hem i Jomala.
– Vi förväntade oss ett svar gällande synen, men när det stod att avslaget berodde på adhd:n tänkte jag bara: ”Vad handlar det här om? Det är ju inte ens adhd:n som är problemet.”
Nyare intyg ignoreras
Ett nytt läkarintyg från 2024, utfärdat av barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen på ÅHS, visar att Olivers symtom förbättrats avsevärt med medicinering. Enligt intyget lever Oliver en ”välfungerande vardag både hemma och i skolan” och har ”inte behov av andra insatser än medicinering”. Trots detta baserade Traficom sin bedömning på utredningen från 2019.
– Det är katastrof, säger Olivers pappa Jimmy Ström.
– Adhd är vanligt i dag. Ska unga inte få följa sina drömmar bara för en diagnos? Jag förstår att vissa yrken, som pilot, kan vara uteslutna. Men att inte få jobba i maskin på en båt? Det är helt orimligt.
Det har hänt
Olivers dispensprocess
• 2019: Oliver Westerlund, då tio år, diagnostiseras med adhd och börjar medicinera.
• Hösten 2024: Oliver påbörjar sin utbildning till vaktmaskinmästare vid Ålands gymnasium.
• 19 augusti 2024: En sjömansläkare undersöker Oliver, enligt lagen om läkarundersökning av fartygspersonal. En färgseendedefekt upptäcks, vilket innebär att han inte kan arbeta i vissa tjänster ombord. Läkaren konstaterar också att Oliver har adhd, men att den är under ”god kontroll” och inte påverkar hans tjänsteduglighet. Oliver bedöms olämplig för däckstjänst och utkiksuppgifter, men godkänns för maskintjänst.
• 27 augusti 2024: Oliver ansöker om dispens hos Traficom för att få arbeta på fartyg, med hänvisning till färgseendedefekten. Adhd-diagnosen nämns inte i ansökan, eftersom sjömansläkaren bedömt att den inte kräver dispens.
• 18 november 2024: Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen på ÅHS undersöker Oliver. Läkarintyget bekräftar att han har haft god effekt av sin medicinering och lever en ”välfungerande vardag både hemma och i skolan”.
5 december 2024: Traficom avslår Olivers dispensansökan. Myndigheten motiverar beslutet med att han inte kan arbeta på fartyg utan att riskera sin egen eller andras säkerhet, och att det saknas tillräckliga skäl att bevilja dispens.
• Beredningen av ärendet: Traficom har inhämtat ett utlåtande från Arbetshälsoinstitutet. Myndigheten bekräftar att Oliver uppfyller kraven för att arbeta i maskinavdelningen men inte på däck när det gäller färgseendedefekten. Däremot bedömer de att han har betydande neuropsykologiska svårigheter som kan påverka arbete inom sjöfarten och avråder från dispens. Traficom och Arbetshälsoinstitutet grundar sina beslut på sjömansläkarens undersökning, ÅHS läkarintyg från 18 november samt ett utdrag ur Olivers patientjournal – där en adhd-utredning från 2019 ingår. Då var Oliver tio år och ännu inte medicinerad.
• 7 januari 2025: Oliver och hans familj överklagar Traficoms beslut till Ålands förvaltningsdomstol och begär att ärendet prövas på nytt.
Oliver själv, som även älskar ishockey och att umgås med vänner, försöker behålla en positiv inställning.
– Det är tråkigt, men jag försöker hålla modet uppe, säger han.
Språkbarriär försvårar
Familjen är starkt kritisk till att adhd över huvud taget vägdes in i beslutet. Enligt dem borde diagnosen inte vara ett hinder för fartygsarbete enligt regelverket, och ansökan handlade enbart om färgseendet.
– Traficom hade aldrig fått veta om Olivers adhd om det inte varit för synfelet. Det här gäller enbart dispens för synen, säger Jimmy.
Kommunikationen har försvårats ytterligare av att en del av dokumentationen från Traficom skickats på finska, ett språk familjen inte behärskar fullt ut.
Nu har familjen överklagat beslutet till Ålands förvaltningsdomstol.
– Vi gör detta för att hålla ärendet öppet. Det var den enda möjligheten, säger Jimmy.
Krav på rättvisa
Familjen efterlyser tydligare riktlinjer och en mer rättvis bedömning av unga med diagnoser.
– Att de kan ta ett beslut utan att ha träffat Oliver är helt absurt. Att de kör över sjömansläkarens utlåtande, som bygger på möten och tester, är ännu värre. Är det rätt att någon pappersvändare som aldrig träffat honom får avgöra hans framtid? Det är så sjukt i min värld, säger Jimmy.
Fakta
Vad säger lagar och regler?
• Medicinsk lämplighet: Studerande som ska arbeta på fartyg måste genomgå en medicinsk undersökning hos en sjömansläkare. Om personen inte uppfyller kraven kan läkaren inte godkänna sjötjänstintyg. Då finns möjlighet att ansöka om dispens hos Traficom.
(Källa: Lagen om läkarundersökning av fartygspersonal)
• Syftet med undersökningen: Den första undersökningen ska gallra ut personer som anses olämpliga för sjöfartsyrket. En grundlig utredning av arbetsförmågan ska göras, och personer med intellektuell funktionsnedsättning eller allvarliga psykiska sjukdomar ska inte godkännas. Även droganvändning, självmordsförsök och anorexi kartläggs.
(Källa: Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2019)
• Adhd och sjöfart: Vid adhd-diagnos ska lämpligheten bedömas individuellt utifrån arbetsuppgifter, sjösäkerhet och läkemedelsbehandling.
(Källa: Social- och hälsovårdsministeriets publikationer, avsnitt 4.6)
I nuläget fortsätter Oliver sin utbildning, men han får inte delta i den obligatoriska praktiken ombord på fartyg.
– Han har missat viktig praktik på Michael Sars och har inte fått ta livbåtsintyg, säger Jimmy.
Oliver hoppas fortfarande att beslutet ska ändras så att han kan förverkliga sin dröm om att arbeta till sjöss. Om det inte blir möjligt lutar han i stället åt en karriär inom byggbranschen.
– Vi vill veta om myndigheterna verkligen har rätt att göra så här. Om det är så, måste något ändras. Det här handlar inte bara om Oliver, det måste lyftas för det kommer aldrig att bli någon ordning och reda annars, säger Jimmy.
Ålandstidningen har sökt Traficom och Arbetshälsoinstitutet för intervjuer och för att ställa frågor om deras beslut. Deras svar publiceras i en kommande artikel.