En svensk man åkte till Tyskland för att köpa alkohol. Med sig hem till Sverige hade han cirka 700 liter öl och sprit när han blev stoppad av polisen. Mannen häktades men fick dagen efter lämna häktet och brottsmisstankarna avslogs. Men då började en ny historia.
Tullen meddelade mannen att han kunde hämta ut alkoholen om han betalade skatt, cirka 20.000 svenska kronor. Han fick samtidigt reda på att han var tvungen att lämna landet med alkoholen för att få den.
– Jag förstår fortfarande inte varför jag var tvungen att lämna landet, men så säger lagen, säger mannen och får medhåll av sin advokat Leif Ericksson.
– Jag har försökt ta reda på varför Sverige kräver att man ska lämna landet men inte fått något svar. Men nu är den lagen ändrad, berättar advokat Leif Ericksson.
Mannen betalade skatten och skulle sedan hämta sin alkohol klockan 13.00 fredagen den 20 december 2013, vid tillfället var han tvungen att uppvisa biljett för sin färd utomlands. Han hörde sig då för om han kunde resa från Grisslehamn men fick beskedet att det var för långt från Stockholm. I stället bokade han en biljett med ett av Viking Lines kryssningsfartyg till Åland och en biljett direkt vidare till Sverige med Eckerölinjen. På eftermiddagen eskorterades mannen till färjan och tulltjänstemannen stod kvar och kontrollerade att mannen verkligen lämnade landet.
– Jag frågade hur blir det med tullen när jag lämnar landet. Tulltjänstemannen svarade att jag inte kunde dubbelbeskattas här. Då tog jag det som att jag hade fri lejd.
”Kändes konstigt”
När mannen kom till Åland åkte han i den gröna filen, alltså att han inte hade något att deklarera. Han stoppades och den åländska tulltjänstemannen undrade varför han inte hade kört i den röda filen.
– Jag hade tyckt att allt kändes konstigt så jag hade med mig dokument, berättar mannen.
Mannen visade dokumenten där det bland annat framkom att han betalt skatt för alkoholen i Sverige.
– Tulltjänstemannen frågade varför jag kom till Åland med så mycket alkohol och jag förklarade. Sedan undrade han om jag kände någon här.
– Men så var det ju inte. Jag ville ju bara hem.
I stället beslagtogs mannens alkohol igen och mannen står nu åtalad för skattebedrägeri. Han misstänks ha undvikit att betala drygt 5.000 euro i skatt.
– Jag trodde att tullen i Sverige visste vad som gällde. Jag har inget uppsåt att föra in varor till Åland. Jag känner mig förledd av den svenska tullen. Tvingar man någon ut över gränsen så borde man känna till lagarna.
Inget uppsåt
Enligt åklagaren Ina Johansson är det klart att mannen inte har haft uppsåt men att rådet han fick av den svenska tullen att det inte är fråga om någon ”dubbelbeskattning här”, inte säger klart och tydligt att det även gäller Åland. Åklagaren medger dock att det var ett oförsiktigt råd av den svenska myndigheten, därför sänker hon ersättningskravet på 70 dagsböter till 40 dagsböter.
– Det finns ingen logik i det här. Enligt åtalet ska hans syfte ha varit att undandra sig skatt. Är det någon här inne som tror det? säger mannens advokat.
– Han har betalat spriten, han har betalat skatten, han har betalat biljetter. Ska han behöva betala igen?
Ölen gammal
Alkoholen finns nu på Åland, i tullens förvar.
– Vad händer nu med alkoholen, frågar tingsdomare Pia Jacobsson.
– Jag vill inte ha med den att göra, säger mannen.
Han tillägger att han blivit uppringd av tullen som berättat att ölen har blivit gammal.
– Jag sa att han skulle hälla ut den. Och resten vill jag inte ha. Jag vill bara avsluta det här, säger mannen.
Dom i målet faller den 8 juni.
Petra Dahlgren