Familjen till mannen har sedan dödsfallet sökt svar och ifrågasatt hur ärendet hanterades.
Den ambulanspersonal som tillkallades efter att mannen i en bostad i Mariehamn förlorade medvetandet tillkallade i sin tur polisen, som förde honom till en cell. Detta trots att de prover som ambulanspersonalen utförde på plats visade på att hans hälsotillstånd var dåligt, och att vård borde ha erbjudits. Efter ett par timmar i polisförvar påträffades mannen avliden.
Detta framkommer i dokument som de anhöriga länge nekades att få tillgång till av ÅHS, vilket ÅMHM nu alltså finner att saknade laglig grund. Där framkom också att ambulanssjukvårdarna inte hade en tillräckligt hög behörighetsnivå för att få tillgång till mannens patientjournal, och att de inte heller tog kontakt med ÅHS jourhavande chefsläkare eller fältchef för att be om uppgifter.
Detta ledde till att en anamnes, en sammanställning av sjukdomshistoria som kunde ha visat på att mannen var i behov av vård, inte kunde sammanställas.
Handskrivna anteckningar korrigerades
ÅMHM finner att ÅHS brustit i att efterleva landskapslagen om hälso- och sjukvård samt lagen om patientens ställning och rättigheter.
Man anmärker på att ambulanspersonalen dokumenterat omhändertagandet på ett sätt som inte lever upp till kravet om tydlighet och begriplighet, då de antecknat för hand på ett sätt som bedöms ”svårläst, i vissa fall oläsbart” och att redigeringar och nya anteckningar gjorts i efterhand, att signaturer saknats och att tidsangivelser för korrigeringarna inte lever upp till kraven i förordningen om journaler. Enligt en av de anhöriga ska uppgifter om mannens uppmätta hälsotillstånd, så kallade vitalparametrar, ha korrigerats och resultaten omtolkats i efterhand.
Ytterligare görs uppmärksamgöranden på att ÅHS inte haft en laglig grund att neka de anhöriga de dokument de frågade efter, att de underlåtit att kontakta de anhöriga för att erbjuda dem emotionell stöd efter dödsfallet samt att de i dialogen med de anhöriga hållit en nedvärderande tog och gett en mager respons.
– Det finns fog för det missnöje som klaganden upplevt i kontakterna med ÅHS, citerar den anhöriga från ÅMHM:s utlåtande.
Behörig myndighet vägrar utreda
ÅMHM ser det som angeläget att behörig myndighet, som i det här fallet är finska Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira, ”utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv i ljuset av lagstiftningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården närmare granskar den vårdgivande personalens roll och ansvar”.
Detta syftar till ambulanspersonalen, som liksom all vårdpersonal i Finland är licensierade av just Valvira. I dag har ingen utredning mot ambulanspersonalen inletts, och skulle en utredning visa på att deras licenser borde dras in behöver detta göras av Valvira. Så väl landskapsregeringen som de anhöriga själva, på inrådan av patientombudsmannen, har vänt sig till Valvira, så tidigt som i juli och augusti i fjol. Men verket har vid flera tillfällen under utredningens gång skickat fallet tillbaka till landskapsregeringen, men hänvisning att de inte anser sig ha behörighet över åländska fall under självstyrelselagen och inte vill befatta sig med åländska klagomål.
I e-postmeddelanden till de anhöriga har landskapsläkare Knut Lönnroth uttryckt att landskapsregeringen är förhindrade från att fatta ett formellt beslut gällande klagomålet innan behörighetsfrågan har retts ut, men att det ”förefaller otvetydigt juridiskt” att den här typen av ärenden ska hanteras av just Tillstånds- och tillsynsverket.
Enligt den anhöriga innebär den outredda behörighetsfrågan att Åland är rättslöst i vården.
– Valvira vägrar befatta sig med klagomål om felbehandling i vården på Åland. De diskvalificerar därmed sig själva som behörig instans för beviljande, upprätthållande och övervakning av licenser för åländsk vårdpersonals yrkesutövning, och vi på Åland står i så fall helt utan behörig instans att varken bevilja eller anmärka på eller dra in vårdpersonals licenser, samt i förlängningen även förutsättningarna för skadeståndsersättning genom patientskadecentralen med mera, skriver hen till Ålandstidningen.
Ålandstidningen har varit i kontakt med chefsförvaltningsläkare Jun Nagamori, som handhaft ärendet för ÅHS, och återkommer med hans svar när han satt sig in i ÅMHM:s beslut.