Operations- och intensivvårdsavdelningarna är av förklarliga skäl inte öppna för besök men när de avdelningarna, inklusive anestesiverksamheten, fyller 30 år görs ett undantag. ÅHS bjuder in allmänheten för att titta på utrymmena.
En av operationssalarna är utrustad som om året var 1993 och som jämförelse får man gå in i en modern operationssal.
– Om vi tar en gallblåseoperation som exempel. Förr gjordes bara öppna sådana. År 1993 gjordes den första titthålsoperationen och år 2014 rådde konsensus om att titthålsoperation skulle vara standard vid sådan ingrepp, säger överläkare Dan Gustafsson.
Det görs kring 50 så kallade ERCP-ingrepp per år, det vill säga undersökningar av de gångar som går från levern, gallblåsan och bukspottskörteln till tolvfingertarmen.
Rent allmänt går utvecklingen mot allt mer titthålsoperationer, eller laparoskopi som det heter.
– Det ger patienten mindre smärta och kortare vårdtider, säger Dan Gustafsson.
– Vårdtiden är kortare nu, men själva ingreppet tar längre tid. Förut kunde patienten få ligga inne i tre till fyra dagar efter ett ingrepp, lite beroende vad det gällde. Men nuförtiden kan patienten för ett motsvarande ingrepp få gå hem samma dag i teorin, men på ÅHS har vi förmånen att kunna behålla patienten ytterligare något dygn för att försäkra oss om att patienten mår bra innan hemgång, säger klinikchef Runo Härgestam.
Tand- och ögonoperationer
På operationsavdelningen görs förutom olika endoskopi- och ortopedi-ingrepp också bland annat ögon- och tandoperationer.
– Oftast handlar det om gråstarrsoperationer. I fjol utfördes här till exempel 317 gråstarrsoperationer, 73 tandingrepp på barn och 22 tandingrepp på vuxna, säger Runo Härgestam.
Tandingreppen kan dessutom kombineras med något annat kirurgiskt eller gynekologiskt ingrepp. När det gäller de tandoperationer som görs här har ÅHS en prioritetslista för vilka som tas emot. Det handlar bland annat om insulindiabetiker, reumatiker eller KST-klienter.
Dessutom görs mellan 37 och 40 käkoperationer på avdelningen per år.
Mycket avfall
Mängden avfall från operationsavdelningen är av förklarliga skäl stor, men det pågår hela tiden arbete med att förbättra miljötänket även här.
– En begränsande faktor är till exempel att det enligt EU-regler måste vara nytt papper när det är frågan om medicinska förpackningar, men jag vet att man försöker utveckla det här så att man i framtiden också ska kunna använda returpapper, säger Dan Gustafsson.
I den så kallade sectiosalen görs enbart kejsarsnitt, såväl planerade som akuta.
– Den här salen står alltid beredd för kejsarsnitt, säger Runo Härgestam.
IVA för svårt sjuka
Intensivvårdsavdelningen eller IVA har fyra platser. Det är en specialistavdelning för svårt sjuka patienter som kräver noggrann övervakning, avancerad behandling och omvårdnad.
Här görs bland annat allt från respiratorbehandling, elkonvertering som är behandling som används när hjärtat inte slår som det ska till elektrobehandling ECT som kan hjälpa vid vissa psykiska sjukdomar.
– Antalet ECT-patienter går i vågor, men det brukar vara någon eller några patienter per vecka, uppskattar Runo Härgestam.
Avdelningen för instrumentvård utgör en viktig enhet i hela operationsverksamheten. Där finns tre toppmoderna diskmaskiner, varav en är en ultraljudsdiskmaskin.
– De rengör genom vibrationer instrument som är svåra att annars rengöra, säger instrumentvårdare Pauliina Lindén.