Av hänsyn till patientsekretessen, och med tanke på att det pågår utredningar i det enskilda fallet, kan Zandra Olivecrona inte uttala sig desto mer om den specifika händelsen. Men:
– Läkare på psykiatriska kliniken ger aldrig råd om hur man ska ta sitt liv. Däremot kan det i samtal med patienter som är suicidala, eller har andra diagnoser, ställas öppna frågor. Det kan gynna patienten att man är öppen. Lösryckt ur sitt sammanhang, om man tar en del ur ett samtal, kan det givetvis tolkas på det här sättet. Men diskussionen med patienten syftar alltid till suicidprevention och att patienten ska se situationen ur andra perspektiv.
Är det inte vanskligt att en läkare gör ett uttalande som kan tolkas på så olika sätt?
– Vi vet inte ens om det har skett, jag har inte lyssnat på materialet och utredningen är inte klar. Vi behöver se till alla delar innan jag kommenterar något enskilt. Det finns inga läkare som skulle ge patienten rådet att begå självmord. Det är inte någon behandlingsriktlinje.
– Vård inom psykiatrin syftar till patienternas bästa.
ÅHS har gjort en intern händelseanalys (som inte är offentlig) som nu är lämnad till Valvira och polisen. Man har även gjort en anmälan till tillsynsmyndigheten Valvira för att få en oberoende granskning.
Anser ni att det här är ett missförhållande?
– Nej. Man har en väldigt låg tröskel för att göra händelserapport och anmälan för att se att allt gått rätt till. Innan den utredningen är klar anser vi ingenting.
Bra att utreds
Patienten har polisanmält händelsen. Hur ser du på det?
– Det är olyckligt att vi har hamnat där, men det är bra att ärendet blir ordentligt utrett. Vi samarbetar gärna med polisen och är transparenta.
Hur kan man säkerställa att händelsen inte upprepas?
– Precis det jag berättade. Vid varje enskilt tillfälle när det sker något som inte varit bra gör vi en analys och tar lärdom av det och ser om vi behöver ändra några interna riktlinjer.
Är det här ärendet besvärande för ÅHS?
– Alla fall som det blir en händelseanalys på, en avvikelse, är givetvis besvärande. Samtidigt är vi tacksamma för att alla fall som eventuellt inte gått korrekt till utreds.
Stabil personalsituation
Psykiatrin på ÅHS har länge tampats med personalbrist. Det är en utmaning, säger Zandra Olivecrona, att hitta yrkespersoner inom psykiatrin. Inte bara på Åland, utan även i Finland och Sverige.
– Just nu har vi en hyfsat stabil situation, och en del rekryteringar på gång. Vi har det inte sämre än i Sverige och Finland.
Kliniken har ordinarie läkare, men även konsulter på kontinuerlig bas. Målet är ändå, enligt Zandra Olivecrona, att alla läkare ska vara ordinarie. Just nu har man utbildningsläkare som ännu inte är färdiga specialister knutna till kliniken. Förhoppningen är att ha fler ordinarie läkare framöver.
– Men det viktiga är att det finns en kontinuitet.
Den polisanmälda läkaren jobbar fortsättningsvis kvar på ÅHS. Enligt Zandra Olivecrona finns det ingen anledning att hen inte skulle vara i tjänst – inte ens medan utredningen pågår.
Ålandstidningen har varit i kontakt med Valvira, som inte kan ge svar på när beslut kommer i ärendet.
Hjälplinjer om du mår dåligt
Kristelefon – hjälp och stöd i svåra livssituationer
tel: 09 2525 0112 (svenska)
tel: 09 2525 0111 (finska)
tel: 09 2525 0113 (engelska och arabiska)
Öppen måndag och onsdag kl 16-20, tisdag, torsdag, fredag kl 9-13
Psykiatrins jourtelefon
tel: 018 535 030
Öppen dygnet runt.
Bris (hjälptelefon för personer under 18 år)
tel: 018 25520
Öppen dygnet runt, lokalsamtalsavgift.
På www.bris.se finns även en chatt som är öppen dygnet runt.
Bris vuxentelefon (oro för barn under 18 år)
tel: +46 77 150 5050
Öppen mån-fre kl 10-13 (finsk tid)
Allmänt nödnummer
tel: 112