I december rapporterade Ålandstidningen om långa vårdköer vid ÅHS. Hundratals personer väntade då på operation. Situationen ser nu bättre ut, åtminstone på vissa avdelningar, men operationsköerna är fortfarande långa.
Jun Nagamori, chefsöverläkare vid ÅHS, säger att problemen med kösituationen varierar.
– I höstas var det särskilt ögonpolikliniken, och det har vi fått bukt med, det ser betydligt bättre ut nu. Vi har hittat ögonläkare som kommer hit och jobbar och vi samarbetar med finländska aktörer.
En avdelning som länge haft långa köer är kliniken för neuropsykiatrisk utredning, där är situationen fortfarande likadan.
– Det som är oroande nu är att köerna till operationsavdelningen har ökat. Vi har haft en del bemanningsproblem inom operationsverksamheten.
– Sedan är det tyvärr så att vi på Åland börjar få en situation som liknar omvärlden. I Sverige och Finland har man stora problem med vårdköerna. Valvira (tillstånds- och tillsynsverket, reds.anm.) har meddelat ett föreläggande till 14 av 21 välfärdsområden att de måste se över vårdköerna, och det är liknande på flera håll i Sverige.
Sedan vårdgarantilagstiftningen togs fram 2010 i både Sverige och Finland har man haft problem att uppfylla vårdgarantin, enligt Jun Nagamori. På Åland finns i nuläget inte en klar tidsfrist för att konstatera vårdbehovet, vilket håller på att förtydligas.
– Men det är helt tydligt att vi kommer ha svårt att uppfylla vårdgarantin inom flera områden.
Personbundet
Jun Nagamori konstaterar att Åland i hög grad är personbundet när det gäller vården. Den kontinuerliga centraliseringen och specialiseringen inom vården gör det allt svårare att ha alla specialister på plats på ett litet sjukhus.
– För att fungera på Åland måste man ha en ganska bred kompetens. Det kan vara svårt att hitta medarbetare som har det och dessutom har finsk legitimation och kan svenska.
På Åland används dessutom mer specialsjukvård än på andra håll i riket.
– Det man gör just nu är att stärka primärsjukvården för att minska behovet av specialsjukvård.
Att erbjuda vård utanför Åland är inte en lösning på problemen, då situationen är liknande hos de sjukhus man samarbetar med.
– Vi har klarat av det här hittills på Åland och har inte haft så svårt att möta vårdgarantin, men vi börjar hamna i samma situation som övriga Finland.