Köerna bara växer och växer på ÅHS. Den tidsgräns som anges i vårdgarantin överskrider man med råge. Patienter får vänta ett år på operation.
HÄLSOVÅRD I april skrev Ålandstidningen om de rekordlånga köerna på den ortopediska polikliniken. Då var väntetiden 14-16 veckor. I dag är den 45-50 veckor.
Om man till exempel är i behov av en axeloperation kan man få vänta i ett år innan operationen faktiskt blir av.
Kai Fagerström, vikarierande chefläkare på ÅHS, är förstås allt annat än nöjd med de långa vårdköerna. Han säger däremot att man är i färd med att åtgärda problemet.
-Vi har en anställning av en till ortoped på heltid på gång. Det är inte helt klart än, men personen har varit här och vi har fört vissa diskussioner.
Under hösten har ÅHS endast haft en ortoped på plats: Erkki Venäläinen. Johnny Nordman har arbetat i Uppsala och Lennart Lönnqvist gick i praktiken i pension i början av hösten.
Johnny Nordman återvände till ÅHS i början av december, och nu är alltså ytterligare en ortoped på ingång. Underbemanningen är en förklaring till varför köerna växt sig så långa. Kai Fagerström har emellertid ytterligare en förklaring.
-Vi erbjuder i dag operationer som vi inte gjorde tidigare. När utbudet har ökat har också efterfrågan ökat.
Vårdgarantin
Frågan är vilka rättigheter man har som patient när köerna växt sig så långa. Den vårdgaranti som antogs av landskapsregeringen 2008 slår, när det gäller specialistsjukvård, bland annat fast att vårdbehov som konstaterats medicinskt nödvändig ska "ordnas och inledas inom skälig tid, dock inom sex månader från det att vårdbehovet bedömdes".
Vårdgarantin fortsätter med att om ÅHS inte kan leva upp till tidsgränsen ska man ordna vård på annan ort utan merkostnader för patienten. Man ska emellertid ta i beaktande hur brådskande vården är.
-Vi ligger därmed inte inom de gränser som vårdgarantin stipulerar. Man får därmed begära att opereras på annan ort, i synnerhet i brådskande fall, säger Kai Fagerström.
Något som gör det hela ännu mer komplicerat är de sparkrav som ÅHS nu fått på sig. Som vikarierande chefläkare har Kai Fagerström uppmanat alla avdelningar med att vara restriktiva när det gäller att skicka patienter till annan ort. I slutändan är det hur brådskande operationen är som fäller avgörandet, vilket helt och hållet är en bedömningssak.
-Allting är väldigt relativt. Det finns mer och mindre akuta fall, och i sista hand är det ortopeden som avgör hur akut behovet är.
Fredrik Rosenqvist