Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) nytillsatta patientråd med uppgift att dela med sig av sina kunskaper om vården, samt stärka patienters och närståendes perspektiv på densamma, består av fem kvinnor och en man. Men enligt kriterierna inför tillsättandet av rådet ska urvalet spegla samhället i stort, såväl när det gäller kön, ålder och etnicitet.
Rådsmedlemmarna har utsetts av ÅHS ledningsgrupp som också formulerar patientrådets uppdrag. Verksamhetsstrateg Sandra Rasmussen är den som har hållit i trådarna för projektet.
Hur väl anser du att rådet uppfyller ÅHS eget kriterium om att medlemmarna ska spegla samhället i stort gällande såväl kön, ålder som etnicitet?
– Utöver kriteriet att patientrådet ska spegla samhället i stort, har även andra kriterier varit viktiga. Exempelvis förmågan att växla mellan individ- och systemperspektiv och att ha god erfarenhetsbaserad kunskap och kompetens inom relevanta områden. Medlemmarna i patientrådet är valda utifrån en helhetsbedömning av de olika kriterierna i relation till de uppdrag som är formulerade för rådets första år.
Utvärdering av processen efter 2022
I januari i år sade Sandra Rasmussen till Ålandstidningen att rådets första uppdrag består av att utforma det egna arbetssättet.
– Syftet är att gemensamt komma fram till hur arbetet ska fungera för att ha så stort inflytande på verksamhetsutvecklingen som möjligt.
På sin hemsida skriver ÅHS att rådet som består av fem kvinnor och en man är i proportion till könsfördelningen hos de som ansökte om att bli rådsmedlemmar.
Men kriteriet formulerades ju inte så, kriteriet var att ”spegla samhället i stort”?
– Det här arbetssättet är helt nytt för ÅHS, och därför har vi planerat att göra en första utvärdering redan efter 2022. Då kommer vi att se över rådets arbetssätt, hur bra ledningsgruppen har lyckats formulera relevanta uppdrag och patientrådets förutsättningar att bidra till verksamhetsutvecklingen. Då ska vi även utvärdera rekryterings- och urvalsprocessen.
Kan också allmänheten göra sin röst hörd genom rådet?
– Syftet är inte att allmänheten ska göra sig hörd genom rådet. Det är ett komplement till andra samarbeten som redan finns med allmänheten och ÅHS.
Patientrådets medlemmar har, enligt ÅHS, kunskap och erfarenhet inom bland annat somatiska och psykiatriska sjukdomar, missbruk, våld i nära relationer, barn med funktionsnedsättningar, minnessjukdomar och institutionsvård. Åldern i patientrådet varierar mellan 35-69 år.
ÅHS kriterier för att bli medlem i patientrådet
• Erfarenhet av vården inom ÅHS, som patient eller närstående.
• Vara intresserad av ÅHS framtid och hälso- och sjukvårdens utveckling.
• God erfarenhetsbaserad kunskap och kompetens inom relevanta områden.
• Förmåga att växla mellan individ- och systemperspektiv.
• Representera patientgrupper som är särskilt utsatta eller möter särskilda utmaningar.
• Urvalet ska spegla samhället i stort, det vill säga representera olika kön, ålder och etnicitet.
Källa: ÅHS
ÅHS nyutnämnda patientråd
• Fredrica Stenroos.
• Ken Landström.
• Gunilla Wahlsten.
• Charlotta Wallén.
• Veronica Johansson.
• Kerstin Kronqvist.
Patientrådet är tillsatt mellan den 1 april 2022 och den 31 mars 2024.
Efter mandattiden är det meningen att tre av medlemmarna ska fortsätta i ytterligare två år, medan de övriga tre platserna tas över av tre nya medlemmar.
Källa: ÅHS