Erkki Santamala som är verksamhetsledare på Tehy Åland säger att det finns ett antal avdelningar som haft besvärligt att få sommarpersonal.
Dit hör bland annat akuten, bb-gyn, operationsavdelningen och intensivvårdsavdelningen.
– Där har man bett personalen att i viss mån flytta sina semestrar men för det krävs frivillighet från personalens sida.
I år finns en möjlighet enligt tjänstekollektivavtalet att vid eventuella kritiska personallägen betala ut en ersättning till vårdpersonal vid vissa kliniker eller avdelningar om de på arbetsgivarens initiativ flyttar sin semester. Det gäller för perioden 1 juni till 31 augusti i år och nästa år. För det krävs att minst en vecka av semestern flyttas.
– Huvudregeln för sommarsemester är att minst fyra veckor semester ska ges under sommarsemesterperioden som för landskapets del är 1 juni till 30 september. Även om offentliga sektorn har långa semestrar för de som har många tjänsteår är det ytterst sällsynt att någon i vårdpersonalen skulle kunna ha mer semester än fyra veckor på sommaren. Resten ges i bitar under andra årstider, säger Erkki Santamala.
Vad tror du att ÅHS personalbrist i år beror på?
– Det har ju länge varit personalbrist inom vården men det vi ser nu är att man börjat betala lite mer till personalen i Finland och det gör att det kanske inte är lika attraktivt att komma till Åland längre.
En sak som oroar honom är att vårdpersonalens semestrar spjälks upp i flera korta snuttar.
– Grundtanken med semester är att ge avbrott från arbete, och det uppfylls knappast utan sammanhängande ledigheter. Det kan straffa sig med sjukskrivningar på vintern.
Vanligt att jämka
Terese Åsgård är personalchef vid ÅHS och säger att ersättningen är en form av krispeng man kan ta till ifall oförutsedda saker inträffar när det gäller bemanningen när semesterplaneringen är gjord.
– Men det att man jämkar och får flytta på semestrar och kanske inte får precis det man önskar är helt normalt. Ersättningen har än så länge inte betalats ut till någon. Jag tror att det lätt uppstår missförstånd och en viss avundsjuka kring det här.
ÅHS vårdchef Pia Hollsten-Friman säger att vikariesituationen för i sommar är löst.
– Situationen är absolut skör, men det finns vikarier. Vi kan inte heller anställa vikarier bara för säkerhets skull. Men skulle det uppstå sjukskrivningar bland personalen kan det bli tufft att pussla nu.
Hon tror inte det blir aktuellt att behöva betala ut beredskapsersättningar till personalen i sommar.
– Nej, och det baserar jag på samtal med avdelningssköterskorna och överskötarna. Ersättningen ska användas restriktivt.
Finns det en oro bland personalen hur man ska klara sommaren?
– Nej, det upplever jag inte.