En tillfällig ändring i smittskyddslagen gör att arbetsgivare inom vården kan kräva att personalen har vaccinationsskydd mot covid-19. Lagen trädde i kraft den 1 januari och den 1 februari verkställs den inom ÅHS. I går var sista dagen för personalen att registrera för sin arbetsgivare statusen på deras vaccinationsskydd eller om de genomgått covid-19.
Jeanette Pajunen säger att det här kartlägger hur många som har ett behov av att omplaceras inom organisationen. Men ännu i går eftermiddag hade många ännu inte gjort sin registrering och hon kan därför inte uppge vaccinationsgraden inom ÅHS.
– Det behövs säkert någon påminnelse än, det har varit väldigt mycket nu för alla och det här har kanske fallit lite på sidan om, säger hon.
I slutet på veckan ska man gå igenom situationen och ledningsgruppen träffar då de förmän vars verksamheter berörs i större utsträckning för att fundera på vad åtgärderna kan bli.
– Eller fundera, lagen säger klart och tydligt vad åtgärderna ska vara. Men vi vill lista vilka möjligheter vi har för omplacering, även om det är lite begränsat.
Måste dra gräns
Personal utan skydd mot covid-19 får inte ha fysisk patientkontakt.
– Det är arbetsgivarens skyldighet att personal som arbetar med patienter som riskerar allvarliga följder har de skydd som föreskrivs i smittskyddslagen. Det blir en total omöjlighet att skilja på vilken typ av personalgrupp som arbetar med den typen av patienter eller inte, det kan finnas inom alla verksamheter, säger Jeanette Pajunen
Om personal väljer att inte registrera sin status, vad händer då?
– Då måste vi dra en gräns. Om man inte meddelar det inom en viss tidsram är vi tvungna att tolka det som att man inte har skydd. Vi kan inte springa efter varje enskild och påminna om att registrera sig. Är man vaccinerad har man knappast behov av att låta bli att berätta det, så det tror vi inte är ett problem. Men att det kanske dröjt är förståeligt med tanke på att det varit hektiskt och annat prioriterats.
Smittoläget har ju som kommunicerats pressat personalsituationen, kan det här försvåra er situation ytterligare?
– Det är jättesvårt att säga, därför skulle vi behöva få in svaren. Vi behöver veta omfattningen och det har varit en otroligt kort övergångsperiod sedan lagen trädde i kraft, snudd på ingen. Före januari hade vi ingen laglig rätt att ställa frågan om vaccinationsskydd.
Oroar du dig för att personalsituationen försvåras ytterligare?
– Det kan nog gå så, ja. Det finns personal som aviserat att oberoende hur det här slutar, hur man än ser det från arbetsgivarens håll, så kommer man inte att låta vaccinera sig. Det är ett helt ok att man tar det ställningstagandet och är beredd på att helt enkelt inte vara på jobb från den 1 februari.
Avvaktar ni med att lägga schema från den 1 februari?
– Vi har diskuterat med överskötarna att de ska vara förberedda på att vi kan ha en helt annan personalsituation och det finns lite back up-planer. Men vi har inte hållit inne med schemaläggningen utan utgått från ett normalt läge med arbetslistor som löper som tidigare, säger Jeanette Pajunen.
Inga permitteringar
Vad som händer med ovaccinerad personal, eller de som inte vill uppge sin status, är ännu oklart. Klart är att alla inte lär kunna omplaceras.
– Permittering är inte en möjlig väg att gå för oss men det rör sig heller inte om en normal uppsägning på det sättet när det handlar om en tidsbunden lag. Men allt det här ska vi tittat på i slutet av veckan, så som det alltid är med lagar ger det en tolkningsmöjlighet och vi måste se vad vi på Åland har för möjligheter.
Jeanette Pajunen säger att situationen är problematisk och med tanke på tidpunkten, när många är sjuka eller i karantän, kommer olämpligt.
– Det enda vi kan säga är att vi inte kommer att se mellan fingrarna i den här frågan.