ÅHS:s ledning höll i torsdags ett möte som resulterade i en skrivelse till LR, baserad på sommarens observationer och med konkreta förslag för att öka säkerheten.
”Reglering av framförande under alkoholpåverkan är absolut nödvändigt”, skriver ÅHS ledning i utlåtandet, som har beretts av förvaltningsöverläkare Per-Anton Westerberg.
Som Ålandstidningen tidigare har skrivit registrerade ÅHS akutmottagning och kirurgklinik 27 patienter med skador kopplade till elsparkcyklar under sommaren och hösten 2024. Skadorna har varierat från hjärnskakningar och frakturer till livshotande tillstånd som intrakraniella blödningar och halsryggsfrakturer.
Olyckor med elsparkcyklar på Åland
• Antal olyckor: 27 skador registrerade mellan juni och oktober 2024.
• Typ av skador: Hjärnskakningar, frakturer, intrakraniella blödningar, skallfrakturer och halsryggsfrakturer.
• Specialistvård: Flera av de svåraste skadorna krävde vård utanför Åland.
• Ungdomar: 50 procent av olyckorna drabbade personer under 20 år, ofta dagtid.
• Alkohol: Alkoholpåverkan var en faktor i 50 procent av olyckorna bland förare över 20 år.
• Tidpunkt: Många olyckor bland vuxna inträffade under sena kvällar och nätter.
De svåraste fallen krävde specialistvård utanför Åland. Sjukvårdskostnaderna för olyckorna under de 20 granskade veckorna uppgår till cirka 300 000 euro, enligt ÅHS.
Reglering och information
I skrivelsen föreslår ÅHS flera åtgärder för att minska risken för olyckor med elsparkcyklar. Bland annat efterlyser de informationsinsatser riktade till användare, föräldrar, försäljare och uthyrare för att öka medvetenheten om säker användning. De föreslår också regler som begränsar användning av elsparkcyklar under alkoholpåverkan och sena kvällar, samt ett ökat fokus på hjälmanvändning och andra säkerhetsåtgärder.
ÅHS betonar att många olyckor hade kunnat undvikas med bättre medvetenhet och striktare regler.