– Det finns en möjlighet att coronaviruset kommer till Åland, så är det ju. Vi har beredskap och en handlingsplan och är medvetna om att i och med att det har varit sportlov och en stor del av befolkningen har varit på resa, så kommer telefonen att ringa extra mycket och vi kommer att få många frågor den här veckan och nästa och kanske ännu längre, säger Gunilla Häggblom.
För att man ska misstänka att någon är smittad av coronaviruset krävs att personen både har symtom på luftvägsinfektion, som hosta eller feber, och att man har besökt ett av epidemiområdena. I så fall ska man kontakta vården. Det gäller även om man har varit i tät kontakt med någon som är konstaterat smittad av viruset, säger Gunilla Häggblom.
På tisdagen uppdaterade THL epidemiområdena, som tidigare bara omfattat vad man kallar Fastlandskina, till att även gälla Iran, Sydkorea och de italienska regionerna Veneto, Lombardiet, Piemonte och Emilio-Romagna.
– Det gäller inte skidorterna i norra Italien och inte heller Milanos flygplats, de är uttryckligen undantag, säger Gunilla Häggblom.
Teneriffa ingen riskzon
Trots att ett helt hotell på Teneriffa är försatt i karantän är ön inte ett riskområde, menar Gunilla Häggblom
– Men läget uppdateras hela tiden. På Teneriffa var det en italiensk läkare som kom just från regionen Lombardiet som konstaterades smittad. Han är isolerad på sjukhus och att hotellet är i karantän är en lokal säkerhetsåtgärd. Det är allt jag känner till, säger hon.
Om man har varit i någon av riskregionerna eller haft tät kontakt med någon som är konstaterat smittad av coronaviruset och upplever symtom som hosta eller feber ska man kontakta vården.
Undvik folksamlingar
– Om man har varit på resa och känner sig sjuk kan man alltid ringa oss och fråga, så kommer vi gemensamt fram till om det är något som vi borde ta på allvar, säger Gunilla Häggblom.
– Man ska komma ihåg att inkubationstiden är två till14 dagar. Man får själv minska risken för spridning genom att undvika folksamlingar och vara beredd på att vänta med att träffa så mycket folk.
Sverige höjer riskbedömningen
Folkhälsomyndigheten, Sveriges motsvarighet till THL, uppgraderade riskbedömningen för att coronaviruset får spridning i Sverige på tisdagseftermiddagen. Man bedömer nu att risken är hög för att personer i Sverige upptäcks vara smittade. Riskenför allmän spridning i landet bedöms vara låg, vilket är en uppgradering från den tidigare bedömningen mycket låg.
Den nya bedömningen bygger på analyser av virusets spridning i världen, främst via Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och Världshälsoorganisationen WHO. THL har inte gått ut med motsvarande information.
Fredrika Fellman