En ny besparingspolicy för vikarier på ÅHS, som innebär att vikarier endast ska kallas in i undantagsfall, trädde i kraft i måndags. Denna åtgärd är en del av de sparåtgärder som införs för att förbättra ÅHS ekonomiska resultat för året.
Vårdchefen Pia Hollsten-Friman förklarar att det inte är ett totalt vikariestopp, utan att man i stället ska se över hur resurserna kan användas mer effektivt, exempelvis genom att låna personal mellan avdelningar.
– Vi har inte minskat på grundbemanningen, ordinarie personal är densamma som tidigare. Antalet vårdplatser är oförändrade, men vi har gjort ett förtydligande över fastställda vårdplatser. Grundbemanningen är baserad på att alla platser på avdelningen eller enheten är fullbelagda. Detta ger utrymme för ökat samarbete och att eventuellt ”låna” personal mellan avdelningar om det inte finns patienter på alla vårdplatser, skriver hon i ett mejl.
Vad innebär det rent praktiskt?
– Vi har avstämningar tillsammans med avdelningsskötarna om hur situationen ser ut inom verksamheterna varje morgon på vardagar, där vi också tillsammans diskuterar hur vi kan hantera och lösa uppkomna situationer på bästa sätt.
Krävs samarbete
Chefsläkare Jun Nagamori säger att den restriktiva vikarieanvändningen initialt skapade oro inom organisationen.
– Det var en hel del oro i huset innan direktiven infördes. Det här är nytt för oss.
Dock menar han att de dagliga avstämningsmötena har hjälpt till att minska oron, i kombination med tydligare direktiv om vad restriktiv vikarieanvändning innebär.
Hur realistiskt är det att kunna ”låna” personal mellan avdelningarna?
– Det är klart att det är en utmaning. Varje avdelning har sina specifika krav.
Han säger att mer tid behöver läggas på prioriteringar och koordinering. Vissa saker, som utbildningar och utvecklingsprojekt, kan behöva nedprioriteras.
Trots detta är Jun Nagamori optimistisk om att inga specifika utvecklingsprojekt är direkt hotade – men tidtabellerna för många projekt, som det nya VIS-projektet, kan bli utmanande.
Han betonar att ÅHS främsta ansvar är att leverera vård till ålänningarna och att man kontinuerligt utvärderar situationen och reviderar direktiven vid behov.
Genom att förbättra samarbetet och göra en bättre bedömning av när en vikarie verkligen behövs, hoppas Jun Nagamori att policyn kan genomföras utan att påverka vården negativt. När det gäller vårdköerna menar han att de inte borde påverkas:
– Riskerar köerna att förlängas, eller om patientsäkerheten skulle äventyras, tar vi självklart in en vikarie.
ÅHS skär ner
Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) styrelse arbetar aktivt för att hantera en budgetavvikelse på minus 1,8 miljoner euro genom att införa flera kostnadsbesparande åtgärder.
Några av de områden som kräver åtgärder/nedskärningar för att få ner kostnaderna som nyligen presenterades var:
• Restriktiva direktiv för vikarieanvändning och anställningar.
• Personalens utbildning och workshoppar.
• Anskaffningar av medicinsk teknisk utrustning och övriga inventarier.
• Kontorsmaterial och övrigt material.
• Litteratur.
• Livsmedel.
• Juridiska tjänster.