ÅHS har skickat en patientjournal till en felaktig adress, vilket väcker frågor om säkerheten i deras journalsystem. Förvaltningsöverläkare Per-Anton Westerberg bekräftar händelsen och betonar vikten av korrekt hantering av känsliga uppgifter.
– Jag beklagar det inträffade och ser mycket allvarligt på denna typ av händelser. Tystnadsplikten och patientens rätt till sin integritet, men också tillgång till egna journaluppgifter, är centrala i vårt arbete, säger han.
– Det kan ske mänskliga misstag på flera ställen i processen – adresser kan bli inaktuella, fel adress kan sättas på kuvertet, fel dokument kan komma med.
Vad är rutinerna för att säkerställa att journalanteckningar endast skickas ut på begäran av patienten?
– De kan skickas med post, om man kommer överens att göra så, för att det ska vara tydligt vad som framkom och planerades vid besöket. Vi måste lita på att ingen öppnar och läser post adresserat till en annan person, men trots det ska det iakttas stor försiktighet med känsliga uppgifter. Efter inneliggande vård skickas en sammanfattning över vården till patientens adress, som anges i journalen. Man kan också inkomma med skriftlig begäran om en utskrift av sina journaluppgifter.
Har ni några loggar eller spårningssystem som visar vem som har haft tillgång till patientens journal?
– All journalanvändning loggas.
Hur hanterar ni patienters integritet och säkerhet i era system?
– Vårt nuvarande journalsystem stöder inte digital delning av hälsodata på ett säkert sätt utan det görs för hand, med skrivare, penna och papper. Misstag är sällsynta men ska helt undvikas, och vi vill alltid bli kontaktade om fel upptäcks.
Vilka åtgärder har ni vidtagit för att undersöka hur detta misstag kunde ske?
– Den klinik där det inträffat gör en avvikelseutredning som även delges drabbade. Det kan röra sig om brott mot tystnadsplikt och hantering av känsliga personuppgifter.