President Martti Ahtisaari är redo använda Ålands demilitarisering i sin konflikthantering, och vill ta hit någon grupp i sitt arbete inom CMI.
- Viktigt att se hur lösningen fungerar, säger han.
KONFLIKTHANTERING President Martti Ahtisaari lyfter fram Ålands demilitarisering och finner det positivt att folk från konfliktområden ofta besöker Åland för att se hur lösningen fungerar.
- Det är intressant för all världens konflikter. Jag skulle gärna se att Åland användes för olika möten, sa han vid en presskonferens i Alandica i går.
Ahtisaari hoppades själv ta någon grupp till Åland inom ramen för fredsarbetet inom sin egen organisation CMI (Crisis Management Initiative).
Andras erfarenhet
Han tyckte Finland mer aktivt borde använda möjligheten, och nämnde hur Massachusetts University kallat parterna från Nordirland och Sydafrika till Irakmöte i Helsingfors.
- Irakierna lärde sig undvika samma misstag. Ett av de mest innovativa initiativen inom konflikthanteringen.
Han erinrade om uppskattningen CMI fick för freden i Aceh i Indonesien, och sa att det många gånger tar lång tid innan möten ger resultat.
- Vem som än medlar krävs internationell uppbackning av stormakterna. I varje konflikt har USA:s roll varit väsentlig, sa han.
Kalla kriget över
På frågan om Norden överger sin fredliga tradition genom deltagande i Nato-ledda operationer svarade han:
- Varför borde vi inte acceptera att Norden är med i Nato-stödda aktioner?
Han sa att kalla kriget är över och att Nato i dag är mer en krishanteringsorganisation, som gjort ett fantastiskt arbete på Balkan, till exempel i Kosovo.
- Det är viktigt att förstå att militära lösningar inte alltid är det som ger resultat. Man måste planera också den civila sidan, fastslog han.
Nordisk produkt
Martti Ahtisaari insåg betydelsen av redan på 1960-talet, då han tillbringade tre år i Karachi, Pakistan som anställd av Centralkommittén för tekniskt bistånd, en svensk frivilligorganisation.
- Då blev jag skandinavisk, nordisk i min syn och lärde mig förstå vad Norden kan göra tillsammans.
Han konstaterar att han därmed är en produkt av nordiskt samarbete.
- Hade jag inte rekryterats till Pakistan 1960 hade jag blivit folkskollärare i Uleåborg, säger han leende.
Nya havsområden
Norges tidigare utrikesminister Thorvald Stoltenberg presenterade en rapport med riktlinjer för den nordiska utrikes- och säkerhetspolitiken.
- Ett litet land klarar inte av att upprätthålla försvaret av utan det krävs samarbete, sa han.
Han sa att när isen smälter i Arktis får Norden nya gemensamma närområden till havs. Även Stoltenberg lyfte fram Nordens roll:
- Flera gånger har Norge erbjudit att fungera som medlare, "postbud", eftersom vi har kontakter och tilltro hos Nato, sa han.
Säkerhetspolitik
Nordiska rådets president Sinikka Bohlin (S) sa att rådet ägnar sig åt samhällssäkerhet men inte försvarspolitik.
- Det ligger inte på vårt bord men naturligtvis får också vi parlamentariker diskutera var vi står i frågan.
Nordiskt mervärde i internationell konflikthantering och fredsbyggande var föremål för diskussion i samband med Nordiska rådets möten i Mariehamn i går.
Ålandstidningen