Åland slog på stort när hundraårsjubileet av självstyrelsen skulle firas. Projektet Åland 100, som sjösattes redan 2019, blev ett flerårigt firande som kulminerade på självstyrelsedagen 2022. Tanken var ursprungligen att firandet skulle avslutas samtidigt, men på grund av pandemin sköts en del evenemang upp ända fram till och med efter årsskiftet.
Projektet stängde sina böcker den sista mars i år när projektledaren Tiina Björklunds anställning upphörde och kostnaden för projektet landade på 2,35 miljoner euro. Inkluderar man lagtingets firande av hundraårsdagen den 9 juni 2022 landar den sammanlagda notan för hundraårsjubileet på knappt 2,6 miljoner euro. Lagtinget genomförde och ansvarade för presidentbesöket, kungaparets besök och talmännen från de nordiska parlamentens besök den 9 juni samt kvällens jubileumskonsert på Andersudde.
Stort kalas
Kalaset den 9 juni 2022, som alltså finansierades av både lagtinget och landskapsregeringen, kostade sammanlagt lite drygt en halv miljon euro. Det var den enskilt största delprojektskostnaden i Åland 100-projektet. Även teatern ”Fanny Sundström” och den tre dagar långa musik- och dansfestivalen på Alandica gick på över 100.000 euro. Sammanlagt landade kostnaderna för de olika delprojekten i Åland 100 på 816.000 euro.
Personalkostnaderna uppgick till 440.000 euro och där ingår projektledartjänsten, en tjänst som digital kommunikatör samt deltidstjänster och projektanställningar. Kostnaderna för marknadsföring slutade på knappt 260.000 euro och understödet till kulturell verksamhet uppgick till nästan 600.000 euro.
Olika projektdirektiv
När Åland 100-projektet sjösattes 2019 fanns tre huvudsakliga projektdirektiv och målsättningar. Det handlade bland annat om att uppmärksamma självstyrelsen både lokalt och utanför Åland, om att firandet på olika sätt skulle göras tillgängligt och att alla skulle ges möjlighet att vara delaktiga. Självstyrelsejubileet skulle också belysa det åländska samhället förr, i nutid och i synnerhet utgöra ett avstamp mot framtiden.
Vad gäller den synlighet som projektet skapade både på och utanför Åland är Tiina Björklund nöjd.
– Jag tycker att vi fick bra synlighet och det visade även en enkät vi gjorde som en del av projektet. Åland fick en hel del publicitet och vi ökade kunskapen om självstyrelsen både lokalt på Åland och i Finland och Sverige. Men tyvärr hade vi inte så mycket resurser att jobba utanför Norden.
När det gäller målet att inkludera hela samhället konstaterar hon att vissa möjligen kom i gång med sin planering lite sent.
– Vi försökte få med så många organisationer och föreningar och andra arrangörer som möjligt och delade ut en hel del pengar för att det skulle anordnades olika event. Vi hade också en del workshops och jag tycker att allt blev bra till slut.
Delar av det har sin förklaring i pandemin och Tiina Björklund säger att hon inte är helt nöjd med projektet till den del som det handlade om att ta avstamp inför framtiden.
– Där hade jag önskat lite mer men framtidsdiskussionerna stannade av under pandemin.
Ett delmål i det var att satsa mer på självstyrelsedagsfirandet i framtiden. För gårdagens firande hade Ålands ungdomsförbund anlitats för att ordna programmet på Torget efter lagtingets program. Det gjordes med medel från projektbudgeten från Åland 100.
– Målet har varit att försöka få till ett lite större firande och jag hade en tanke om att försöka göra självstyrelsedagsfirandet till en invigning av sommaren. I år blir det nog bra men i framtiden vet jag inte hur firandet kommer att se ut.