Åland, Grönland och Färöarna fick inte delta i det traditionella sommarmötet som de nordiska statsministrarna höll i början av veckan i Stockholm, eftersom Sverige är ordförandeland för Nordiska rådet 2024. Till mötet var även Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inbjuden för att bland annat diskutera säkerhetsfrågor.
Som en följd av beslutet har Grönlands regeringschef Múte Bourup Egede beslutat pausa arbetet i Nordiska rådet, rapporterar den svenska nyhetsbyrån TT. I ett uttalande säger han att han inte kan delta i evenemang som diskriminerar deltagarna.
Sveriges motivering till att inte bjuda in de självstyrda områdena är att mötet bara behandlade utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, skriver TT.
”Inte ointressanta”
Även från Ålands sida är man kritisk till den uteblivna inbjudan. Det är viktigt att hålla ihop inom Norden, säger lantråd Katrin Sjögren (Lib).
– Jag tycker absolut att det är på sin plats att de självstyrda områdena skulle varit med. Vi är inte ointressanta ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv.
Har landskapsregeringen (LR) diskuterat detta?
– Ja, LR har diskuterat och Nordiska rådets delegation i lagtinget har diskuterat och vi har gjort påtryckningar och sagt vår åsikt.
Katrin Sjögren säger att Sverige som värdland beslutar vilka som bjuds in.
Vice lantråd och nordisk samarbetsminister Annika Hambrudd (C) säger att det är en fråga hon påtalat i möten med de andra nordiska samarbetsministrarna redan i februari.
– Det handlar inte bara specifikt om det här mötet utan om att de självstyrda länderna ska vara med på sommarmötena, säger hon.
Nu var också mötet speciellt med säkerhetspolitik på agendan.
– Vi lever i en värld där det är viktigt att hellre hålla samman och inkludera, än exkludera.
Annika Hambrudd säger att till sommarmötet 2023 under Islands ordförandeskap bjöds de självstyrda områdena in och att det varierar om inbjudan kommer eller inte.
Fick du respons på din begäran om inbjudan?
– Nej.
Det är tråkigt om Grönland beslutar att helt pausa arbetet i Nordiska rådet med anledning av den uteblivna inbjudan, säger Annika Hambrudd.
Har LR funderat på liknande åtgärder?
– Nej, det är bättre att vara med och påverka.