2008 minskade den åländska bruttonationalprodukten (BNP) med 11,9 procent. Det är den största minskningen någonsin på Åland, och bara snäppet bättre än katastrofekonomin Zimbabwe. Och det var de åländska kapitalisterna som drabbades värst.
EKONOMI Finanskrisen slog mycket hårt mot många av världens ekonomier 2008. Zimbabwe drabbades av en av världshistoriens värsta hyperinflationer. Öppna ekonomier som Irland och Lettland drabbades också hårt, deras BNP föll med 3,0 respektive 4,5 procent.
Men enligt de senaste siffrorna från Åsub drabbades nästan ingen så hårt av finanskrisen som Åland: BNP föll med ofattbara 11,9 procent under 2008, det största fallet sedan man började mäta 1975.
Bara Zimbabwe, världens största katastrofekonomi 2008, är sämre. Till och med krigshärjade Eritrea, som belagts med FN-sanktioner, klarade sig bättre.
Enligt Åsub:s siffror raderade det enorma BNP-fallet 2008 all den tillväxt som ägt rum på Åland under 2000-talet. Enligt Åsub var Ålands BNP per capita lägre 2008 än den var 1999, och endast marginellt högre än 1991.
De rika tog smällen
Men hur kan egentligen detta komma sig? Det var ingen hyperinflation på Åland 2008 och heller ingen massarbetslöshet. Med en negativ tillväxt på 12 procent borde nästan hela Åland stått i brand och människor tvingats ut på gatorna för att tigga.
-Vi kunde inte se denna nedgång på förhand och heller ute på gatorna när den pågick. Det som hände var att några få aktörers inkomster sjönk rejält på grund av deras värdepappersinnehav. Det finns flera aktörer på Åland som har stora ägarintäkter utifrån, och dessa sjönk rejält under 2008. Kapitalisterna som tog smällen, utan att det smittade av sig på arbetslösheten, säger ekonomie doktor Jouko Kinnunen från Åsub.
Så de rika som tog hela smällen, inte de fattiga?
-Ja, så var det nog.
Vilka branscher var det då som drabbades hårdast under 2008? Den som tog den absolut största smällen var tillverkningsindustrin, och i synnerhet tillverkning av kemiska varor, gummi och plastvaror där förädlingsvärdet föll med otroliga 80 procent. I denna bransch återfinns företag som till exempel Optinova, Scantube, Colorant Chromatics med flera.
Andra branscher som hade det riktigt tufft var bank och försäkring, där finansförmedlingens förädlingsvärde mer än halverades. Även andra viktiga branscher såsom handel och sjötransporter föll.
Den enda större bransch som uppvisade någon positiv tillväxt att tala om var fastighetsbranschen. Även vissa andra, mindre branscher såsom förlagsverksamhet och tryckning växte något.
Fredrik Rosenqvist