– Det är jätteskönt, många har jobbat hårt och länge för det här. Inte endast Åland utan hela Finland kan nu deklareras fritt från VHS, säger Maria Borgström.
Det var år 2000 som fyra fiskodlingar på Åland drabbades av VHS eller viral hemorrhagisk septikemi, som det heter. På fyra år blev hela 24 odlingar drabbade, något som påverkat djurhälsan, fiskodlarnas ekonomi och förutsättningar till fortsatt odling negativt.
VHS drabbar särskilt laxfiskar och regnbågslaxar och de drabbade djuren får inre blödningar som ger mörk hud, utstående ögon, apati och i en grupp kan fiskar som är sjuka ses som de med onormalt simsätt och att de håller sig undan gruppen.
Först den 16 augusti i år kunde dåvarande utvecklingsminister Alfons Röblom fatta beslut om att skicka in en slutrapport med ansökan om friförklaring till Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket publicerade på sin hemsida den preliminära friförklaringen.
Orsaken till att projektet tagit så länge har till stor del berott på den omfattande sanering som krävdes.
– Havsbaserad fiskodling använder stora och otympliga kassar. Enligt regelverket ska dessa saneras i sin helhet och därpå ska en tomperiod följa, när inga nya fiskar får introduceras. Sedan 2012 har samtliga prover på fiskar varit negativa för VHS. Men hållningsplatserna har fortsatt haft stämpeln på sig som VHS-smittade då saneringsarbetet inte slutförts, säger Maria Borgström.