Fredagens klimatstrejk är den största globala klimatansamlingen sedan Greta Thunberg i slutet på förra sommaren satte sig ner utanför riksdagen i Stockholm och startade rörelsen. På hemsidan har fler än 2.000 evenemang i 125 länder registrerats när klockan slår ett på fredagseftermiddagen.
I Mariehamn har ett hundratal klimatengagerade ålänningar samlats i Miramarparken för att visa att klimatfrågan är viktig även här.
Strax efter klockan ett tar en trumorkester täten och folksamlingen skanderar ”Vi ska rädda våran jord, inte bara tomma ord” samtidigt som de marscherar iväg.
På plakaten finns många budskap. ”There is no planet b”, ”Världen är i nöd” och ”Ni sabbar vårt arv” är några av budskapen.
Det sistnämnda hålls upp av Sam Lindblom som kommit till aktionen tillsammans med sin pappa Jan Lindblom.
– Han har varit väldigt intresserad av Greta (Thunberg reds. anm) och det hon gjort. Han ville själv vara med i dag, det kändes viktigt för honom. Han har själv bestämt vad det ska stå på plakatet men vi lagade det tillsammans, säger Jan Lindblom.
Flera talare
Marschen går från Miramarparken via Ålands lyceum, där flera ungdomar hakar på tåget, innan man går vidare till lagtingsgården där flera politiker, bland annat lantråd Katrin Sjögren (Lib) står och väntar.
– Se på varandra, ni alla här är förändringen, individuella magimaskiner med kraft att rämna berg. Efter i dag kommer vi alla att ta med oss varandras styrka hem till våra egna hus och våra egna liv och använda den för att påverka världen, påverka allt, för vi kan påverka, för vi är starka, säger Jack Hancock som är den första att tala till församlingen.
Därpå följer flera tal från både unga och gamla med budskap till både politiker och alla individer. Tilda Lindén är en av dem som lämnar en tankeställare efter sig.
– Vad är viktigare? De små besluten i din vardag eller hela världens framtid?
Ett startskott för framtiden
Jack Hancock säger att fredagens klimatkarneval, som arrangörerna själva kallar den, är ett startskott på en intensivare klimatrörelse på Åland.
– Vi har nu visat offentligt och i en stor massa att vi finns och att vi är många. Det är folket, alla vill ha en förändring. I dag är det första av många startskott. Det här ska betyda något. Det här ska påverka.
I dag ska ett av initiativen som ska föra klimatrörelsen på Åland vidare aktualiseras. Jonathan Vik var en av dem som var med och anordnade ett klimatläger på Kumlinge för ungdomar i februari.
– En del av oss som engagerade oss i lägret kommer i morgon (läs i dag) att bilda en styrelse som ska föra det här arbetet vidare. Med fler läger och demonstrationer i framtiden.
Över förväntan
Efter att strejken blivit utlyst samlas några på lagtingsgården, andra går in i lagtinget och tar skydd från regnet. Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö konstaterar att karnevalen lockade fler än förväntat.
– Jag tror att det är ett tecken på att det finns en gnagande oro för att beslutsfattare inte tar klimatkrisen på allvar.
Katrin Sjögren sammanfattar karnevalen som ”jättepositiv”.
– Man blir glad av att se det här och personligen tar jag åt mig av den här globala folkrörelsen som vill att alla ska ta ansvar och att politikerna ska visa ledarskap.
Hon säger att det finns ett stort engagemang för klimatfrågan på Åland, men att mycket arbete ännu återstår.
– Det här är ingen fråga som kommer att försvinna och jag tror att klimatfrågan kommer att driva politiken i framtiden.
Kevin Eriksson