De åländska hemmens koldioxidavtryck, även kallat ”ekologiskt fotavtryck”, är högt. Ett högt avtryck innebär att hushållen släpper ut mycket koldioxid årligen. Ett lågt avtryck innebär att hushållen släpper ut mindre koldioxid årligen. Enligt rapporten släpper de åländska hushållen ut 5,5 ton koldioxid per person, vilket är högt i jämförelse med de andra regionerna.
Rapporten är baserad på europeisk och finsk statistik, bland annat på hushållens konsumtion av elektricitet och flytande bränsle.
Ålands helhetsavtryck eller individavtryck framkommer inte ur rapporten, utan enbart hushållens utsläpp i förhållande till andra europeiska regioner.
”En väckarklocka”
På Åland Natur och Miljö kom inte rapporten som en överraskning, utan förstärkte det man redan visste.
– Jag vill hävda att om vi räknar med exakt alla faktorer släpper vi högst troligen ut mest i Europa, säger ordförande Simon Holmström.
Simon Holmström berättar dock att undersökningen har en del felberäkningar. Till exempel räknas elförbrukningen på Åland ut från Finland, trots att elmixen på Åland till största del är svensk. Sverige producerar mer förnyelsebar el, vilket ger ett mindre koldioxidutsläpp
– Dock finns det även parametrar som inte är medräknade som skulle kunna verka till Ålands nackdel också, säger Simon Holmström.
Något som kvarstår är att utsläppet från Åland relativt sett är högt. Det finns flera orsaker till att rapporten säger så, bland annat energin som krävs för uppvärmning under de kalla vintermånaderna.
– Det finns flera anledningar till resultatet. Först så har vi den nordiska vintern, då vi måste värma upp våra bostäder. Individualiseringen tar också mycket resurser, vi bor ofta ensamma och får därför flera bostäder att värma upp. Också konsumtionen av el är hög på Åland, både på grund av uppvärmning och den åländska livsstilen. Energieffektiviseringen hinner inte med lyxkonsumtionen, säger Simon Holmström.
Konsumera mindre, dela mera
Vad man kan göra för att förbättra sig på de nämnda områdena är enligt Simon Holmströmatt se över sin värmeförsörjning och absolut välja bort oljan till förmån för förnybara inslag.
– Vi lever en livsstil som inte är hållbar gällande konsumtionen, konsumtionsmönstret måste förändras. Vi måste börja dela på saker och se över hur vi värmer upp och isolerar våra bostäder. Det är några saker som jag identifierade ur rapporten, säger han.
– Jag tror detta är en väckarklocka för gemene man.
Alexandra Gäddnäs