Det skärpta säkerhetsläget i Europa och Östersjöregionen har omedelbara konsekvenser för Finland, det framgår av redogörelsen som offentliggjordes i går. Utrikesministeriet konstaterar att en användning av eller hot om militära maktmedel mot Finland inte kan uteslutas. Därför föreslår man att Finlands och USA:s samarbete ska fördjupas och att Finland ska bedriva ett progressivt partnerskap med Nato.
Åland nämns på ett ställe i den 32 sidor långa redogörelsen: ”Åland har en etablerad internationellrättslig ställning, vilket inte hindrar en intensifiering av Finlands militära samarbete i Europeiska unionen och internationella organisationer och med de nordiska länderna.”
Landskapsregeringen har arbetat för att få med Åland i redogörelsen, bland annat tillsattes en arbetsgrupp som tog fram ett underlag. Detta förde man sedan till Finland.
– Vi argumenterade för självstyrelsen och självstyrelsens status och utpekade vilka luckor som fanns sedan tidigare, säger Katrin Sjögren.
– För ett par veckor sedan fick vi signaler om att det inte skulle bli så mycket mer än ett par rader.
I den förra redogörelsen som kom 2012 nämns Åland på tre ställen. Men redogörelsen var då bredare och på över 100 sidor. Ungefär samma skrivelse ingick då: ”Åland har en etablerad ställning i internationell rätt. Tryggandet av landskapets specialställning hindrar inte att Finland intensifierar sitt militära samarbete inom Europeiska unionen och i internationella organisationer”.
Är du nöjd med det som kom med den här gången?
– Det finns frågor som vi jobbar på och som fortfarande behöver få en lösning. Jag tycker ändå att vi har en bra dialog och det är ett högt pågående arbete. Jag upplever det som ett framsteg att vi fick höras och att vi fick lämna in ett inlägg, vilket så klart är självklart med tanke på vår speciella ställning.
”Unikt exempel”
Rikdsdagsledamot Mats Löfström har ännu inte hunnit läsa den nya redogörelsen men säger att skrivelsen är viktig för Åland då den säkrar Ålands särställning.
– Men det jag själv skulle ha velat ha med är att Åland skulle föras fram som ett exempel på hur man kan förebygga konflikter. Åland är ett unikt exempel på hur man kan lösa konflikter på ett fredligt sätt. I dagens läge har flera konflikter blossat upp som har beröringspunkter med Ålands särställning. Att marknadsföra Åland skulle kunna stärka Finlands utrikespolitiska ställning.
Utrikesministeriet har stått för beredningen av redgörelsen. Även statsrådets kansli, försvarsministeriet, inrikesministeriet och presidentens kansli har haft en betydande del i arbetet.
Riksdagen för en remissdebatt om redogörelsen på tisdag.
Petra Dahlgren