En åländsk investerare döms till ett års villkorligt fängelse för grovt missbruk av insiderinformaition
Genom kontakter ska han ha fått veta att Pohjola-gruppen skulle säljas, och köpte sedan aktieoptioner i bolaget med den vetskapen.
I går dömdes han, tillsammans med två andra, till ett års villkorligt fängelse.
TINGSRÄTT Domen, avhandlad i Helsingfors tingsrätt, är på 22 sidor, inklusive alla bilagor väsentligt större. Tre personer döms samtidigt; den person som varit inblandad i Pohjolas försäljning och lämnat insiderinformationen vidare, samt två andra - däribland ålänningen - som agerat på informationen.
Enligt tingsrätten har de två sistnämnda tillsammans köpt optionerna. Den åländske investeraren har lagt ut pengarna med överenskommelsen att de två skulle dela antingen på vinsten eller förlusten från affären.
Köpte kontantkort
Att ålänningens kompanjon inte själv aktivt deltog i köpet ska enligt försvaret ha berott på att han vid den aktuella tidpunkten arbetade för ett fondbolag som inte tillät de anställda att arbeta med "kort handel". Köpta aktier fick därmed inte säljas innan det gått tre månader från förvärvet. Att bryta mot företagets regler, i sig alltså inte brottsligt, krävde därför lite hemlighetsmakeri. De två köpte varsitt kontantkort till sina mobiltelefoner eftersom arbetsgivaren hade möjlighet att banda samtal.
Att affären alls kunde ha med insiderhandel att göra var inget som slog den åländske investeraren förrän denne kallades till polisförhör. Även detta enligt försvarets framställan.
För affären har man använt den schweiziska banken Bank of New York Maritime bank. Där har de öppnat sina transaktionskonton, och det är den banken som fått i uppdrag att köpa optionerna som handlats på Stockholmsbörsen.
Delade upp pengarna
Totalt har 400.000 optioner bytt ägare, till ett värde om 485.000 euro. När optionerna förföll en vecka senare hade värdet ökat med totalt 370.938 euro. Pengarna delades, fortfarande enligt tingsrätten, upp mellan de två, och den 26 september 2005 överfördes halva summan till ålänningens kompanjons konto i den schweiziska banken.
De tre åtalade har anfört att Helsingfors tingsrätt inte är behörig att avgöra ärendet, eftersom all handel skett med svenska optioner, vid Stockholmsbörsen (OMX). Därmed borde ärendet, om alls, hanteras av en svensk tingsrätt. Men invändningen avfärdas av Helsinfors tingsrätt. Handeln har nämligen hanterats av två finländska garanter.
Alla tre döms till ett års villkorligt fängelse för grovt insiderbrott, att återbetala de olagligt intjänade 370.938 eurona samt ersätta statens bevisningskostnader på totalt 87,82 euro.
Fredrik Granlund