Vart femte år skickar Finland in en rapport till FN om hur barn har det i Finland. Tidigare har det varit vuxnas åsikter som rapporterats, men nu är det första gången som barn har lyft fram sina tankar och åsikter.
– Det här är historiskt eftersom det aldrig skrivits en rapport från varken Åland eller från barnen tidigare, säger Jonna Varsa, barnkonventionsansvarig på Rädda barnen på Åland.
Rapporten sammanställdes och planerades helt av de sex barnkonventionspiloterna som jobbade sommaren 2020 samt två ungdomsrepresentanter från Rädda barnens styrelse, varav den ena också jobbade som barnkonventionspilot.
Utifrån alla rapporter från Finland arbetar FN:s barnrättskommitté fram en lista med saker som måste göras för att barnen ska få det bättre. Under nästa år kommer FN:s barnrättskommitté därför att hålla möten med representanter från både regeringen och det civila samhället i Finland och på Åland.
Var tredje barn utsatt för mobbning
Rapporten består av tre delar. I den första delen visas svaren från en enkät om barns rättigheter som skickades till barn på Åland. Julia Valkeapää var med och sammanställde svaren och tog fram material och information om enkäten.
– Vi fick in 355 svar, vilket var långt över förväntan. Det är roligt att det var en så stor variation bland åldrarna, säger hon.
Barnen som svarade var mellan sex och 17 år gamla. De fick bland annat frågan om vad de skulle göra för att Åland ska bli bättre för barn och unga, om de fick bestämma själva. Ett återkommande svar var att inget barn ska utsättas för mobbning. 105 av 352 barn angav att de varit med om mobbning på Åland, vilket är nästan en tredjedel. Dessutom angav nästan hälften av de inflyttade barnen att de blivit mobbade.
Inflyttade barn
Den andra delen handlar om inflyttade barn till Åland. Den 30 juni 2020 anordnades ungdomskaffe på Rädda barnens kansli där barn från olika länder fick byta tankar, dela erfarenheter och ge sina synpunkter om hur det är att vara inflyttad. Diskussionen och anteckningarna från mötet togs sedan med i rapporten.
– De diskuterade bland annat om hur man kan göra det bättre för inflyttade på Åland. De tycker att det borde finnas fler aktiviteter som är tillgängliga för deras målgrupp och att skolan ska prata mer om hur vi får inflyttade att känna tillhörighet, säger Jonna Varsa.
Den sista delen i rapporten berör barn med separerade föräldrar. 64 barn med skilda föräldrar svarade på frågan om hur föräldrarnas separation påverkat deras mående. Nästan hälften svarade att deras mående har påverkats negativt.
– Det är många barn som uppgett att de vill ha någon att prata med, någon med liknande erfarenheter eller en stödperson. Flera upplever också att de inte får höras i frågor som berör dem, säger Jonna Varsa.
Vad är era förhoppningar med den här rapporten?
– Vi vill att barnens åsikter ska komma fram och att beslutsfattare och vuxna som har eller jobbar med barn får veta vad barnen tycker och tänker. Det är viktigt att vuxna som tar beslut gällande barn har deras åsikter i åtanke, säger Julia Valkeapää.