Tullen har använt fel valutakurser vid importbeskattning i över tre år. Ett missförstånd bland tjänstemännen som uppdaterade valutalistan gjorde att de mellan 1 maj 2016 och 30 juni i år använde bankens säljkurs i stället för Europeiska centralbankens medelkurs.
Missen upptäcktes av ålänningen Christoph Neymeyr efter att han i maj i år köpte en bil som förtullades in och som var momspliktig då den togs till Åland.
Misstaget omfattar 25 olika valutor, bland annat amerikanska dollar, svenska kronor, ryska rubel och kinesiska renminbi. Följden blev att tull- och beskattningsvärdena på importvaror blev 1,5-2,5 procent för höga.
Felet berör 960.000 förtullningar under den aktuella perioden och kunderna har erlagt cirka 11,5 miljoner för mycket i tull och moms. Tullen kommer nu att manuellt korrigera fallen och betala tillbaka de felaktiga debiteringarna. Processen beräknas ta långt in på nästa år. Summor under tio euro och förseningsränta betalas inte tillbaka automatiskt, utan kunden måste då själv anhålla om återbäring.
Lång korrespondens
Christoph Neymeyr reagerade i samband med sitt bilköp på att Tullen hade använt en kurs som han inte kunde följa upp.
– Då ringde jag Tullen och frågade vilken kurs de använder sig av. Det visade sig att deras kurs fastslås den näst sista tisdagen månaden innan.
Det svaret förbryllade Christoph Neymeyr varvid han undrade varför man inte använder sig av Europeiska centralbankens medelkurs?
– Det kunde de inte svara på men samtidigt sade de att det kanske borde vara så.
En stor mejlkorrespondens senare fick Cristoph Neymeyer veta att han skulle få några hundralappar tillbaka från Tullen.
– Men det krävdes en massa mejl under hela sommaren, frågan skickades till och med till prövning men slutligen fick jag rätt i sak och i slutet av juli fick jag tillbaka pengarna.
Bakläxa för Tullen
För Christoph Neymeyrs del är ärendet därmed avslutat. Han är glad att han fick rätt men tanken på hur många som kan ha råkat ut för samma sak gör sig ofta påmind.
– Jag vet att något ändrades i tullagen 2016 och att det har förorsakat vissa tekniska svårigheter att få Europeiska centralbankens växelkurs automatiserad, men jag tycker ändå det hela är märkligt, säger han.
Nu hoppas han att alla drabbade ska få upprättelse.
– Det är nog en ordentlig bakläxa för Tullen, säger han.
Peter Pussinen