Tidningen Talouselämä har jämfört fjolårsresultaten för rederierna i Finland. I flera avseenden utklassar Lundqvistrederierna och Viking Line alla sina konkurrenter.
SJÖFART Speciellt om man tittar på nettoresultaten befinner sig verkligen de två åländska storrederierna i en egen division. Lundqvistrederierna gjorde en nettovinst på 41 miljoner euro 2008. Samma siffra för Viking Line var 18 miljoner euro.
De resterande elva rederiernas nettoresultat, där bland annat Finnlines, Eckerö och Godby Shipping ingår, når endast upp i 37 miljoner euro. Det vill säga, de två åländska rederiernas nettovinst var hela 22 miljoner euro högre än de övriga rederierna sammanlagt trots en väsentligt mindre omsättning.
Sammanställningen visar även att Lundqvistrederierna är det överlägset mest förmögna rederiet i Finland. Ångfartyg Ab alfa har en soliditet på 87 procent och Rederi Ab Hildegaard en soliditet på 94 procent. Kort sagt, tillgångarna i Lundqvistrederierna är till största del finansierade med eget kapital och inte med lån.
Även Viking Line har en hög soliditet (43 procent) i jämförelse med flera konkurrenter, bland annat Finnlines (29 procent) och Eckerö (24 procent).
Lundqvist har bra timing
Att dessa två åländska rederier inte har speciellt stora lån förklarar även varför deras rörelseresultat (det vill säga resultat före bland annat finansiella kostnader) inte är fullt lika imponerande i jämförelse med de andra.
Neste Shipping gjorde den största rörelsevinsten på 55 miljoner euro i jämförelse med Lundqvistrederiernas 44 miljoner euro. Något nettoresultat för Neste Shipping, som är en del av Neste Oil, finns inte. På tredje plats kom Finnlines med en rörelsevinst på 34 miljoner euro.
I en artikel som hör till undersökningen intervjuas även Lundqvistrederiernas vd Ben Lundqvist. Han säger att marknaden för frakt minskat kraftigt i samband med finanskrisen och att detta år blir något av ett undantag i rederiets långa historia där man år efter år gjort stora vinster.
Samtidigt överväger man att investera i nygamla fartyg när konjunkturen når botten, för att sedan kunna tjäna stora pengar när konjunkturen vänder. Just Lundqvistrederiernas timing när det gäller att investera framhålls i artikel och jämförs till exempel med Finnlies timing, som inte alls varit lika god.
Ålandstidningen