Årets uppbåd (i Sverige kallas termen för mönstring reds. anm.) fick 16 unga män att ta sig till ämbetshuset i fredags.
– Jag flyttade till Åland efter tolv års ålder, så jag har tjänstgöringsplikt. Men jag ser det som en förmån, säger Henri Vehmas.
Snart 18-årige Lambert Nubaha flyttade till Åland när han var 14 år och är kallad till uppbådet, men precis som Henrik Vehmas är han också positivt inställd till att vara där.
– Jag vill göra tjänstgöring. Jag har släktingar som har gjort det, och som har berättat att det är lärorikt. Det finns fördelar, man lär sig disciplin och uthållighet, säger han.
Natomedlemskapet har stärkt hans vilja att försvara Finland.
– Det har inte avgjort mitt val, men det har hjälpt till, säger han.
Vill ge tillbaka
Jonatan Raitanen är född på Åland och därmed befriad från värnpliktstjänstgöring.
– Jag är här frivilligt för att jag vill trygga Finlands framtid, jag vill ge tillbaka till mitt land, säger han.
Försvarsmaktens uppgift är att ”säkra Finlands självständighet med vapen i den händelse att alla andra medel förbrukats”.
Hur mycket har det skärpta säkerhetsläget i omvärlden påverkat ditt beslut?
– I och med kriget i Ukraina känns det ännu mer aktuellt och viktigt, säger Jonatan Raitanen.
Erfarenhet
David Grönlund är också vid uppbådet av frivilliga skäl. Han tror att tjänstgöringen kan vara en nyttig upplevelse oberoende av om man siktar på en militär karriär eller inte.
– Jag har inga andra större planer efter lusse (Ålands lyceum reds. anm.) och kan lika bra göra det. Jag är av åsikten att ålänningar ska göra tjänstgöring, vi är också finländare, säger han.
Kristaps Aleksejvs är inkallad, men är villig till tjänstgöringen. Under uppbådet beslutas om den värnpliktiges duglighet till militärtjänst och önskemål hörs. Talar man inte finska är möjligheten stor att man hamnar vid Nylands brigad i Raseborg där svenskspråkiga utbildas, Kristaps Aleksejvs räknar med att hamna där.
– Det kan inte vara något minus, det är en bra erfarenhet och man lär sig att bli disciplinerad. Jag har familjemedlemmar och vänner som har gjort det och som har berättat hur det är, säger han.
De som har åländsk hembygdsrätt och de som har flyttat till landskapet innan de fyllt tolv år är befriade från värnpliktstjänstgöring.