En av de mest aktiva i samband med hjälpsändningarna är Monica von Frenckell. Första resan som Monica var med och arrangerade var i mars 2022, snabbt efter krigsutbrottet.
Trots att fokus för de första resorna var på att hjälpa ukrainska flyktingar, samlade man med hjälp av privatpersoner och företag ihop förnödenheter som kunde föras till flyktingarna i Polen på ditresan. Då efterfrågades saker som man kunde använda på uppsamlingsplatserna, allt från vattenkokare och mat, till täcken och väskor.
– Många hade packat ner sina tillhörigheter i plastkassar när de flydde och för den vidare resan behövdes väskor.
På den andra resan i april till Polen för att hämta flyktingar, hade man med även sådant som behövdes i Ukraina, som elverk och mediciner.
– Efter det hade jag inga planer på flera resor, säger Monica.
Då hade Åland fått en flyktinganläggning, som tog hand om de ukrainska flyktingarna och behovet av privata transporter försvann.
Direkt till Ukraina
På hösten inledde en ålänning med ukrainskt ursprung en insamling för förnödenheter till sin hemort i Ukraina och slutligen kunde endast en liten del av det insamlade materialet skickas vidare.
– Då tänkte jag att det behöver föras mer förnödenheter till Ukraina och i det skedet kontaktade jag Bosse, säger Monica.
Bosse Karlsson har utbildning i säkerhetsfrågor i krig och kriser och hade tidigare erbjudit sig att komma med på en resa om det behövdes.
Den tredje resan företogs med en ombyggd buss där man prioriterade lastutrymme och bara hade plats för nio passagerare. I bussen lastades bland annat elverk, brandsläckare, ficklampor, pannlampor, byggplast, liggunderlag, powerbanks, rymdfiltar och underställ både för civila och militära ändamål.
– Vi hade varor till ett värde på cirka 70.000 euro med oss, säger Bosse.
Efter den resan tänkte man att det var klart med hjälpsändningarna.
Men ålänningarna ville hjälpa mer.
– Det var ålänningarna som knuffade fram oss. Jag hade fått kontakt med folk som undrade om vi inte skulle åka igen, de ville hjälpa till, säger Bosse.
Så man förberedde för en resa i december och responsen från ålänningarna var överväldigande. Slutligen åkte man med en buss, en lastbil, en personbil och en brandbil med ett elverk på släp. Brandbilen och elverket lämnades kvar i Ukraina. Fodonen var fyllda med mat (bland annat 14.000 ransoner mat). Förutom liknande saker som den föregående resan hade man nu satsat på vinterkläder, yllefiltar och yllesockor.
”All in”
Framför allt yllesockorna blev en framgång, man fick in över 1.000 par sockor som ålänningarna stickade.
– Sådana som kanske inte har ekonomiska möjligheter att göra större donationer kunde sticka sockor. Och herregud vad de stickade, säger Bosse.
Flera företag sponsrade garn så att de som ville sticka kunde köpa garnet, sticka sockorna, lämna in de stickade sockorna och få tillbaka pengarna för garnet.
– Jag fick flera samtal från kvinnor med dålig pension, som ville hjälpa till. Och det här var deras möjlighet att göra det. De gick ”all in”, säger Monica.
Bosse och Monica beräknar att det ekonomiska värdet på sändningen i december var 200.000 euro. Under alla resor är det många företag och otaliga privatpersoner som ställt upp både ekonomiskt och med sin tid och kunskap. Nu planerar man ännu en resa, med en buss som ska bli ambulansbuss i Ukraina.