Den extrema hettan orsakar som bäst kraftiga okontrollerade skogsbränder i och runt Grekland och tiotusentals invånare och turister har evakuerats från de drabbade områdena.
En person som Ålandstidningen pratat med önskar vara anonym. Hon jobbar på en båt som nu färdas på Medelhavet.
– Vi visste att det hade pågått bränder på Rhodos men sedan skickade min mamma en nyhet om att det brann på Korfu också. Vi var då på väg till Sarandë i Albanien för att tanka.
Tidigt på tisdagsmorgonen när de seglade från Sarandë mot grekiska ön Korfu, som ligger utanför Albaniens kust, fick hon syn på bränderna.
– När jag började jobba klockan fem på morgonen såg man hur bergstopparna var i brand. När solen sedan gick upp runt sextiden och vi närmade oss Korfu kunde man se bränderna lysa rött uppe i bergen och massor av rök.
När Turkiet drabbades av stora bränder för två år sedan var hon också på plats och såg bränderna med egna ögon.
– Man kunde verkligen se förödelsen som bränderna lämnar efter sig. Vi körde omkring på land och på ena sidan av vägen såg vi nedbrända övergivna hus medan den andra sidan ännu var grön. Det var en hel provins i Turkiet som brann då.
Över 40 grader
Hon berättar vidare att två av hennes kollegor på båten bor på Korfu och att hon själv var där två veckor före bränderna bröt ut.
– De säger att bränderna inte hindrar deras vardag eftersom det brinner på den norra delen av ön och de bor på den södra. Vissa hotell och andra ställen måste evakueras men annars uppmanas man att hålla ögonen öppna efter bränder och anmäla om man får syn på någon.
Nu är hon på väg med båten mot Italien och ön Sardinien.
– Vi har inte hört eller sett något om bränder dit vi ska men vi kommer åka förbi Sicilien, så vi får hålla ögonen öppna eftersom det brinner mycket där nu.
– Det har varit så fruktansvärt varmt de senaste veckorna. Det är mellan 35-36 grader varmt och i Albanien där vi tankade var det 43 grader. På Sardinien är det också över 40 grader, så det är lite annorlunda än hemma.
Hennes mamma som bor i Mariehamn håller sig konstant uppdaterad om hur bränderna artar sig och hör ofta av sig för att se till att dottern inte är i närheten av de drabbade områdena.
– Vi har inte så mycket tid att sitta och läsa nyheter, så det är bra att hon skickar uppdateringar.
Lugn befolkning på Sicilien
Även på den italienska ön Sicilien har många bränder brutit ut den senaste tiden. En som bevittnade bränderna på plats är åländska Amelie Silverström som för ungefär tre veckor sedan reste dit med Lions Club.
– Jag var först hos en värdfamilj som bodde nära staden Catania och sen var jag på ett läger fem minuter från familjen, säger hon.
När började bränderna?
– Det fanns bränder redan när jag bodde hos värdfamiljen, det var väldigt hett där. När vi åkte till köpcentret var det en stor brand utanför med mycket rök, men vi bara parkerade längre ifrån och gick in och shoppade.
Hur reagerade allmänheten?
– Jag tror att de är vana då det händer varje sommar där. Det var några personer som stod och tittade men det var inte mycket reaktioner.
Det var när Amelie var inne på de sista dagarna av lägret som flygplatsen på Catania stängdes ner och flygen blev inställda till följd av bränderna.
– Först blev jag orolig då mitt flyg hem från Catania blev inställt. Sedan blev jag ombokad till ett flyg från Palermo i stället som ligger på andra sidan Sicilien. Ju mer tiden gick desto fler flyg blev inställda och fler och fler personer åkte till Palermo.
Blev du någonsin rädd?
– Det var lite stressigt när det var så många flyg som blev inställda. Jag ville komma tillbaka till Åland då jag hade varit borta så pass länge. Jag ville inte bli ensam kvar på Sicilien.
Som tur var lyckades Amelie ta sig hem till slut. Planen var från början att flyga lördag morgon men på grund av omständigheterna fick hon åka ännu tidigare, redan två på natten. På söndagen kom hon hem med sista färjan till Åland. Bara två dagar senare fick hon höra att flygplatsen i Palermo stängdes ner på grund av för mycket rök.
– Alla från mitt läger hann åka hem innan det hände, så jag är väldigt tacksam för det.