I samband med att staden antog nästa års budget utökades äldreomsorgens driftsanslag med 65.000 euro för att man ska vidta åtgärder som får ner de höga sjukskrivningstalen bland personalen.
Äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund säger att det är fantastiskt att man får det stödet.
– Det betyder att vi kan göra bra insatser.
Hur ska de här pengarna användas?
– Ett alternativ är en extra anställd projektledare som arbetar med specifika insatser. Det finns många bra saker man kan göra om man har en resurs.
När hoppas ni se resultat av satsningen?
– Målet är att dra ner sjukskrivningarna några procent nästa år. Jag tar hellre i när det gäller målsättningen, för det är en så pass viktig fråga.
12,8 procent
Tertialrapport två visade en sjukfrånvaro på 12,8 procent.
– Den har gått upp lite och är alldeles för hög. Så här hög sjukfrånvaro har jag aldrig upplevt tidigare i mitt yrkesliv. Det måste åtgärdas, för så här kan det inte vara, säger Evelina Grandell Rosenlund.
Hon ser uppgiften som en intressant utmaning. Hon säger också att en hög sjukfrånvaro leder till en ond cirkel eftersom man kan behöva ta in obehöriga vikarier.
– De kan vara jättebra, men de kan inte utföra alla arbetsuppgifter.
Det leder till en ökad arbetsbelastning för de behöriga närvårdarna.
– De fast anställda blir trötta och kan bli sjuka lättare. Det blir en ond cirkel som pågår hela tiden.
”Prioriterat område”
Evelina Grandell Rosenlund säger att det främst är korttidsfrånvaron, alltså frånvaro upp till 14 dagar, som är ett problem. Den leder också till att man tvingas lägga mycket tid på att lösa bemanningen.
– Vi måste komma till att vi får en lugnare arbetsmiljö.
Åtgärderna ska nu planeras tillsammans med stadens HR-avdelning.
– Det är ett prioriterat område.
Under stadsfullmäktiges budgetdebatt nämndes också problematiken.
– Det är oerhört viktigt att undersöka vad det här beror på och att vidta åtgärder för att få ner de här höga sjuktalen, sade stadsdirektör Arne Selander.
Budgetminskning
Enligt Roger Jansson (MSÅ), äldreomsorgsnämndens ordförande, är åtgärder för att minska sjukfrånvaron den viktigaste åtgärden för att klara att äldreomsorgens personalkostnader minskas med 2,4 procent i budgeten 2025.
Han efterlyste under debatten ett brett samarbete för att klara minskningen.
– Om vi inte ska tvingas minska vår personal, i en ökande verksamhet med ökande vårdtyngder både i hemmen och på våra boenden, måste stadsledningen, stadsstyrelsen, HR-avdelningen och finanskansliet samverka med oss i äldreomsorgen, sade han.