Enligt Yle och Hufvudstadsbladet förekommer visserligen årliga variationer, men det verkar som att kurvan gällande antalet dödsfall i bastun är på väg uppåt. Ofta handlar det om att personen i bastun somnat och endera avlidit till följd av för hög kroppstemperatur eller av uttorkning. Yles artikel baserar sig på uppgifter från Statistikcentralen och endast sådana fall där det är värmen i bastun som orsakat personens död har tagits med.
Bastudöden i Finland ska nu kartläggas för första gången, den undersökningen görs av Institutet för hälsa och välfärd (THL).
Alkoholens inverkan
Ålands kanske meste bastubadare, fotografen Kenneth Bamberg, talar hellre om fördelarna med bastubadande än om nackdelarna.
– Det finns ju också undersökningar som visar att det är nyttigt med bastubadande, konstaterar han.
Och visst stämmer det. Yle refererar i sin artikel även till forskning som visar att personer som bastar fyra till sju gånger i veckan löper mindre risk att dö i förtid till följd av hjärt- och kärlsjukdomar än de som inte badar alls. Och enligt professor Jari Laukkanen vid Östra Finlands universitet är det faktiskt sällan farligt för friska personer att basta – så länge aktiviteten inte kombineras med alkohol.
Kenneth Bamberg deltog själv i bastu-VM för tio år sedan. Han stannade då i bastun i åtta minuter och åtta sekunder, medan vinnaren Timo Kaukonen klarade 12 minuter och 26 sekunder.
– Det är 110 grader när man går in och så kastar de på vatten var trettionde sekund.
Två alternativ
I dag bastar Bamberg två-tre gånger i veckan och konstaterar att det i hans hemstad Helsingfors har noterats något av en renässans för bastubadande de senaste åren. I staden finns till exempel flera offentliga bastur än tidigare.
– Vissa är supertrendiga, med nattklubb och restaurang medan andra är gratis och drivs av kollektiv.
Han noterar också att det på flera offentliga badinrättningar finns två bastur, en för den som vill brassa på och en för den som inte klarar av för mycket värme. Den varma bastun i simhallen i Berghäll kallas i folkmun för ”Kaken grilli”, Kakes grill efter en man som är flitig med vattenskopan.
– Det finns också en bastu vid begravningsplatsen – vilket ju är passligt om man har bastat för hårt.
Annika Kullman