Statistiken visar att unga på Åland dricker mer än tidigare och dessutom mer än unga i övriga Finland.
-Antalet som är kraftigt berusade eller annars beter sig mycket störande har ökat under de senaste åren, säger kommissarie Nina Rasmus.
Institutet för hälsa och välfärd kom nyligen ut med sin undersökning om hälsan i de åländska skolorna. Statistiken talar sitt tydliga språk - alkoholkonsumtionen har ökat de senaste åren.
Undersökningen har gjorts bland elever i årskurs åtta och nio och på gymnasiet i årskurs ett och två. I år hade man för första gången även tittat på hälsan i de åländska yrkesskolorna för att kunna jämföra med de elever som läser på lyceet.
I samtliga fall hade alkoholkonsumtionen ökat utom för gymnasieeleverna där samma procent som i fjol dricker sig ordentligt berusad minst en gång i månaden.
Och jämför man med övriga Finland är det procentuellt fler åländska ungdomar som dricker alkohol.
Fler flickor dricker
Polisen har märkt trenden, men säger att ungdomsfylleriet kanske inte har ökat märkbart men i alla fall blivit mer synligt.
-Tidigare dracks det mera i "buskarna", nu är drickandet mera synligt och allt yngre förtär alkohol, säger Nina Rasmus, kommissarie och chef för ordningsavdelningen på polisen.
Hon säger att en stor del av ungdomar som polisen träffar på ute på stan sköter sig men att antalet som är kraftigt berusade ökat, precis som de som beter sig mycket störande.
-Av dem är de flesta pojkar, men allt fler flickor dricker alkohol.
Statistiken visar också att flickor har börjat dricka mer. Mest tydligt är det bland eleverna på yrkesskolorna, som överlag dricker mer än andra studerande. Där dricker så mycket som 31 procent av tjejerna och 44 procent av killarna sig ordentligt berusade minst en gång i månaden.
Dricker mer och oftare
Nina Rasmus säger att hela alkoholkulturen i samhället ändrats och att det kan vara en orsak till att det dricks mycket bland unga.
-Alkoholen styr tyvärr allt fler personers liv. Till exempel är antalet rattfyllerier ett bevis på detta. Speciellt antalet grova rattfyllerister, där alkoholhalten oftast är mycket högre än 1,2 promille.
Hon säger att det i alla led dricks större mängder alkohol och att det inte är ovanligt att unga dricker till exempel ett tolvpack öl och något starkt till det.
Det verkar också bli allt fler tillfällen att festa och alkoholdrickandet kring evenemang har eskalerat, berättar Nina Rasmus.
-Det finns knappt ett evenemang numera, där alkohol inte förekommer. Tillfällen att förtära alkohol har ökat, säger hon och tillägger att antalet anmälningar ökar efter helger och evenemang.
Även nedskräpning och urinering på allmän plats är en negativ följd.
Hög alkoholförtäring för ju med sig en del negativa följder som bråk, slagsmål och störningar på stan, säger hon.
-Alkoholen ändrar beteendet och omdömesförmågan sänks. Man gör saker som man kanske aldrig skulle göra som nykter.
En starkt berusad person kan också vara lättare offer för brott, påpekar Rasmus.
Beslagtar spriten
För att få bukt med problemet gör polisen det man kan. Enligt alkohollagen får en person som är under 18 år inte inneha alkohol, så om polisen ertappar någon ung hälls alkoholen ut, förklarar Nina Rasmus. Inom Mariehamns stad får inte ens myndiga personer förtära alkohol på allmän plats.
Efter att polisen beslagtagit alkoholen kontaktar man föräldrarna och hemkommunens socialkansli genom en barnskyddsanmälan. I vissa fall kan polisen även gripa en person för att skydda honom eller henne.
-Oftast är personen då så berusad att denne inte kan ta vara på sig själv.
Föräldrarna ombeds hämta sitt barn från polisstationen men om polisen inte får kontakt med dem kan det hända att barnet får sova i fyllecellen, säger Rasmus.
Föräldrarna ansvariga
Dessvärre finns det inte alltid resurser för polisen att åtgärda ungdomsfylleriet, säger hon.
-En av polisen viktigaste uppgifter är förebygga brott och arbetet med ungdomar är alltid viktigt. Tyvärr har antalet uniformerade poliser reducerats under de senaste åren. Detta betyder att uppgifterna måste prioriteras och viktigare uppgifter går före.
Den uniformerade polisen, som jobbar skift dygnet runt alla dagar i veckan, handhar nämligen också cirka 6.000 registrerade ingripanden och uppdrag samt ett stort antal andra lagstadgade uppgifter, säger hon.
Rasmus säger att övervakningen och patrulleringen kan effektiviseras men att polisen trots allt inte kan lösa problemet med ungdomsfylleri på egen hand.
-Hela samhället måste arbeta för detta, en attitydförändring behövs. Hög alkoholkonsumtion gynnar ingen.
Då det gäller ungdomar har föräldrarna den viktigaste rollen, säger hon betonar att enligt barnskyddslagen har föräldrarna huvudansvaret för barnets välfärd.
-Föräldrarna ska veta vad barnen gör och med vem de umgås. Barnen har rätt till en trygg uppväxt. Föräldrarnas egen attityd till alkohol och lagen har också betydelse. Skolans och samhällets roll är att stöda föräldrarna, säger Nina Rasmus.
Också fältarna ser att fler unga dricker. – Vi ser en uppåtgående trend när det gäller ungdomsfylleriet. Framför allt är ungdomarna mer ute på stan nu i höst. Så säger fältaren Fanny Sundström som ändå understryker att de flesta ungdomar sköter sig.
– Vi ser dem i stadshusbacken, på Lilla holmen, mellan Alandica och biblioteket, utanför Självstyrelsegården... Här samlas ungdomarna kvällstid för att umgås – men ibland också för att dricka alkohol.
– De flesta sköter sig men det förekommer ganska mycket fylla också. Vi ser en uppåtgående trend i drickandet, säger fältaren Fanny Sundström. Enligt henne är ungdomarna mycket mer ute på stan nu i höst än de var i somras. Det är en förklaring till att vi ser en hel del fler berusade ungdomar.
Varför ungdomarna hänger mer ute på stan i höstrusket än en vanlig helg på sommaren vet hon inte. – Men det kan vara 50 ungdomar på Lilla holmen en helg när vi går dit. Lilla holmen är ingen bra plats att umgås på, det är mörkt där, mycket buskar och ligger nära vattnet. Både i fjol och i år var det mycket ungdomar ute under Open by Night. Enligt Fanny Sundström skötte sig de flesta väl. – Men visst drack en del.
En ny trend är att yngre och äldre ungdomar liksom unga från stan och landet umgås mer med varandra. – Det är bra att de lär känna varandra men de äldre kan ha dåligt inflytande på de unga.
Fanny Sundström tycket det är lite underligt att bilburna ungdomar umgås med 13-åringar. – Man skulle tycka att de hade mer kul på krogen än att hänga med 13-åringar på Lilla holmen. Många tjejer ute
Undersökningen Hälsa i skolan visar att flickor dricker mer än för några år sedan. Fanny Sundström håller med. Överlag är många högstadietjejer ute på kvällarna även om långt ifrån alla dricker. Förekommer det mycket knark bland de unga?
– Det har ökat, jämfört med då jag gick i högstadiet. Då umgicks man inte med dem som tog droger. Nu är de unga mycket mer liberala och anser att om någon till exempel röker hasch är det hans eller hennes beslut. Det är oroväckande att man blivit mer tillåtande, det kan lätt leda till att man själv testar.
Fanny Sundström tror att de flesta föräldrar inte har en aning om att deras ungdomar dricker. Fältarna har märkt att föräldrarnas attityd till alkohol blir mer tillåtande då barnet går i årskurs åtta. – Sommaren före åttan är kritisk. Vi fältare talar med alla föräldrar till dem som börjat sjuan om attityderna till alkohol. Fältarna förespråkar nolltolerans. Föräldrarna ska inte låta ungdomarna pröva på alkohol hemma och absolut inte köpa ut alkohol till dem. Andra råd är att prata med barnet om alkohol redan före debuten, att hämta hem barnet från stan eller vara vaken då ens barn kommer hem.
Fanny Sundström förespråkar någon sorts konsekvens för en ungdom som varit berusad, till exempel strängare regler. Gärna skulle hon också se fler vuxna på stan kvällstid.
Fältarna jobbar förebyggande och rör sig bland ungdomarna både ute på stan och på ungdomsgårdarna. Utslagna unga som inte kan ta hand om sig själva körs hem eller till akuten. Fanny Sundström beklagar om sparandet i samhället leder till att ungdomsgårdarna framöver inte kan ha lika mycket öppet. – Då blir det ju ännu mer häng på stan. Hon understryker att de allra flesta ungdomar sköter sig jättebra. – Dra inte alla unga över en kam. Att ungdomar är ute till exempel på Open by Night är inget problem om de sköter sig. Då förtjänar de att bemötas med respekt, precis som unga ska bemöta vuxna med respekt.
Matilda Andersson