Mariehamns hamn har i veckan styrt om färjanlöp som skulle ha gått till kaj 5 till andra kajer. Under tisdagen lade ms Rosella till vid kaj 6.
Anledningen är att den ena kassunen vid den senaste inspektionen uppvisade tydliga och allvarliga skador till följd av erosion.
– Vi undersöker strukturerna regelbundet och nu kunde vi konstatera att den var skadad.
Enligt ritningarna är kassunerna konstruerade på åttiotalet med en ganska ovanlig metod, där man sänkt ner kvarsittande stålkonstruktioner och sedan använt dem som formar att gjuta betong i. Det korroderade stålet har avtäckt stora skador i betongkonstruktionen.
Byta eller reparera
Enligt Alef Jansson är det den norra av de två kassunerna vid kaj 5 som uppvisar de mest omfattande skadorna.
– Skadorna finns på runt sex meters djup. Den södra kassunen är förstärkt i modern tid med en pågjuten och pålad sektion, men även den är i dåligt skick. Vi har varit medvetna om att de behöver åtgärdas förr eller senare, säger han.
Han säger att man ännu inte har hunnit ta ställning till om man behöver byta ut kassunerna, eller om det går att reparera de existerande.
– Vi upptäckte som sagt det här i slutet av förra veckan och stoppade trafiken till kaj 5 i måndags, så det är väldigt nytt. Därför har vi inte ännu tagit något beslut och jag vill inte förekomma diskussionerna. Det vi ska göra nu är att prata med sakkunniga och sedan titta på alternativen, och sedan kan vi inleda upphandlingar. Men det lutar nog mer åt att vi byter ut dem. De är över 40 år gamla och har kommit till slutet av sin livscykel. Numera bygger man kassuner med pålar förankrade i berg, och så är våra nyare också konstruerade.
Han vill inte spekulera i vad projektet kan komma att kosta, men uppskattar att det kan dröja några månader innan arbetet är klart.
– Det beror på hur vi löser det. Så mycket vågar jag säga att det blir kostsamt, och troligtvis tar det till våren 2023 någon gång innan vi är färdiga. Som tur är går det att styra om trafiken till de andra kajerna, så vi kan vara flexibla och hitta lösningar. Men det är förstås tråkigt, säger Alef Jansson.