Ålandstidningen berättade förra veckan om det styrelsebeslut som innebär att en av inspektörstjänsterna på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ombildas till en chefstjänst. Samtidigt avslöjade Ålandstidningen att beslutet inte tagits emot väl av personalen, och att ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol lämnats in.
Nu talar flera anställda vid ÅMHM ut om missnöjet med beslutet och om varför man valt att ta det till prövning. Under fredagen träffar Ålandstidningen miljöskyddsinspektörerna Erica Sjöström och Magnus Eriksson samt veterinär Ketzia Karring.
– Förslaget har negativa konsekvenser för personalen eftersom arbetsbelastningen ökar när resurserna minskar. Det är redan få som jobbar och ansvarsområdena är stora och många, säger Erica Sjöström som tillsammans med 15 andra anställda vid myndigheten skrivit under besväret som skickats till Ålands förvaltningsdomstol.
Den andra orsaken till missnöjet, som också är anledningen till att man besvärar sig mot beslutet, är att man anser att det inte tillkommit i laga ordning.
– Det saknas underlag och utredningar som ska finnas vid den här typen av beslut. Även motivering som beskriver beslutets innebörd och lagenlighet saknas.
Interna organisation
När hälsoskyddsmyndigheterna på Åland för tio år sedan fördes samman till en myndighet utredde man väldigt noggrant hur organisationen på det mest optimala sättet skulle sättas samman. Resultatet blev en platt organisation där personalen skulle arbeta nära varandra och dela på arbetsuppgifter.
I ÅMHM-lagen, som är utarbetad efter den 60 sidor långa rapporten, står det att syftet är att få till stånd en effektiv, smidig och flexibel organisation som snabbt kan reagera på förändringar inom organisationen och i omvärlden. Vidare framgår det att miljö- och hälsoskyddschefen har personalansvaret för hela myndigheten och inte har några underställda enhetschefer.
– Därför anser vi att beslutet att ombilda en tjänst inte är i enlighet med den nu gällande ÅMHM-lagen. Lagen reglerar myndighetens interna organisation och beslutet innebär att enhetschefer införs i ÅMHM:s platta struktur. Vi menar att styrelsen inte är behörig att ombilda en ordinarie inspektörstjänst till en mellanchefstjänst varken enligt ÅMHM-lagen eller tjänstemannalagen. Därför vill vi ha en rättslig prövning av frågan, säger Erica Sjöström.
Fört fram förslag
Magnus Eriksson säger att hans hjärtefråga sedan myndigheten bildades 2008 har varit att göra alla till en och samma enhet.
– Vi har inte råd med en vi-och-dem-känsla i en liten myndighet. Eftersom vi är små måste vi jobba nära varandra och samarbeta. Det går inte att ha vattentäta skott mellan avdelningar och olika tjänster.
Han säger att man under många år var på god väg, men att organisationen de senaste åren spjälkats upp mer och mer.
– Vi är inte emot förändringar men det finns många olika lösningar som kan fungera och följa lagen. Tidigare har till exempel en biträdande chef avlastat myndighetschefen genom att ta över delar av chefens arbetsuppgifter.
Vi ser många andra lösningar på det som ledningen vill ändra på men man har låst sig vid att det är så här det ska göras. Jag tycker det är tråkigt att man inte vill lyssna på den samlade kunskap och kompetens som finns inom personalen.
En annan sak som trion lyfter upp är att samarbetsförfarandet enligt arbetsrättsbestämmelserna inte följts. Arbetsuppgifterna är många och ökande vilket inte har beaktats i en behovsutredning.
– Det slutliga förslaget till beslut förankrades inte med personalen och arbetsuppgifterna som är många och ökande har inte beaktats i en behovsutredning.
Bara 10 år
Redan för två år sedan gjordes gjordes en liknande omstrukturering då Ketzia Karrings veterinärtjänst gjordes om till en tjänst som sektionschef. Den gången höjde ingen på ögonen eftersom Ketzia Karring redan fungerade som biträdande chef.
– Ingen förstod vad som var på gång då, säger Magnus Eriksson.
I stället insåg man under våren att nästa steg i processen var på kommande. I maj fattade styrelsen snabba beslut och redan den 1 juli är det tänkt att den nya tjänsten som miljösektionschef ska vara tillträdd.
– Den platta modell som togs fram ansågs modern, flexibel och kommunikativ samt bygger på delaktighet. Sakkunskap och specialister delades in i områden. Den nuvarande ÅMHM-lagens lag och struktur togs fram i ett samarbete och i en dialog mellan personal, förvaltningssakkunniga och politiker. Nu har det gått tio år och helt plötsligt jobbar man mot det motsatta, säger Erica Sjöström.
Ketzia Karring menar att de anställda vid ÅMHM har ett stort ansvar mot samhället.
– Vi ska utöva tillsyn på olika områden och utgår ifrån lagen. Det skulle vara tjänstefel av oss om vi inte reagerade på det beslut som styrelsen nu fattat.
Skrivelse och besvär
I en skrivelse till ÅMHM:s styrelse framförde personalen innan beslutet om att ombilda en inspektörstjänst sina synpunkter. Bland förde man fram att en representant från personalen skulle få delta i styrelsens möten från och med den 22 maj. Något man fick göra efter omröstning i styrelsen.
Vidare skrev man att ett ombildande av tjänsten borde återremitteras för vidare utredning och att ett beslut, om det fattas, ska föregås av vissa lagenliga förfaranden som vid tidpunkten saknades i beredningen.
– Styrelsens och myndighetschefens uppgifter är definierade i lagen. Därför kan endast ärendeuppgifter delegeras till tjänstemän och inte myndighetschefens uppgifter till en mellanchef, säger Erica Sjöström.
Eftersom man inte fick något gehör från styrelsen hoppas man nu på att Ålands förvaltningsdomstol ska häva beslutet.
– Vi har yrkat på att ÅFD skyndsamt utfärdar ett verkställighetsförbud.
Magnus Eriksson säger att om styrelsen vill göra om i organisationen måste man först ändra lagen.
– Det säger vi ingenting om. Samtidigt kan man ju säga att vi inte hade suttit här om vi hade tyckte att det var en bra förändring. Vi måste göra vad vi kan för att få vår röst hört och nu har det gått så långt att man inte bara kan vika ner sig längre.
Kevin Eriksson