Just nu arbetar åländska myndigheter för högtryck med ett miljöärende.
Åklagarmyndigheten, Ålands miljö- och hälsoskydddsmyndighet och polisen deltar i utredningen. Flera personer är kallade till polisförhör.
Ärendet: Två grenar och en sten i ett dike.
MILJÖ I juli anmälde en markägare att vattennivån i Kvarnträsk i Enbolstad hade stigit. Han tog då kontakt med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som bad honom se efter om det fanns någon fördämning i bäcken som förser hans marker med vatten.
Han hittade en. Två grenar och en mindre sten skapade en liten fördämning.
Det fick ÅMHM att skicka ut två miljöskyddsinspektörer. De fotograferade grenarna och stenen (man ser tydligt på bilden att vattnet strömmar problemfritt runt stenen och de bägge grenarna), skrev ned sina slutsatser och lämnade till slut hela saken till åklagarmyndigheten.
Utredningen inleddes den 31 juli förra året. På fredag inleder polisen förhör med de inblandade. Först ut är miljöskyddsinspektören Andreas Nyberg som just nu driver ärendet från ÅMHM:s sida. På lördag är det dags för Christian Sundberg, delägare i vattenföreningen. Fler i föreningen är kallade.
Nästa steg blir eventuellt rättegång.
Ann-Sofi Wikingsson var handläggare för ärendet innan Andreas Nyberg tog över:
- Det kom in en anmälan om en fördämning och då åkte vi ut på inspektion och pratade med personen som gjort anmälan. Och så upprättade vi ett inspektionsprotokoll vid det tillfället. Och vi ansåg att det var en mänsklig fördämning, så då lämnade vi ärendet vidare till åklagare.
Är det inte att ta i för två pinnar och en sten?
- Vi upplevde att de var lite grövre än pinnar. Men det är förstås en bedömningsfråga. Men sedan har vi varit där och gjort en ny inspektion.
Jaha?
- Ja, vid det första tillfället ansåg vi nog att det hade påverkat. Men nu under hösten var vi inte lika säkra på det längre. Men det var dock en fördämning som var oanmäld.
Vad har den här utredningen kostat skattebetalarna?
- Det känner jag inte till. Som jag upplever det har vi ingen annan väg att gå. Vi är helt enkelt tvungna att låta det gå vidare till åtal.
Är det verkligen vettigt?
- Kanske inte alltid.
Men de här två pinnarna och den här stenen alltså, hade det inte varit enklare för alla inblandade om ni bara hade petat bort dem?
- Hade det varit en jättestor påverkan på vattennivån så hade vi gått in direkt och åtgärdat det. Men nu gick det vidare till åtal i stället.
Hur vet ni att någon människa låg bakom? Grenar och små stenar förekommer väl så att säga naturligt i bäckar?
- Jo visst. Men de låg riktigt ovanpå varandra. Det var ju kanske inte gjort på ett professionellt sätt. Vill man göra en fördämning som håller så måste det vara något annat material. Men vi tyckte det såg mänskligt ut.
Christian Sundberg, en av medlemmarna i vattenföreningen, vet inte om han ska skratta eller gråta. Han åker ut med Ålandstidningens utsända till bäcken. Och där ligger mycket riktigt två grenar. Och en sten. Snö har fallit ovanpå, men vattnet rinner fulkomligt obehindrat förbi. En mycket hastig inspektion ger vid handen att även om det varit en fördämning så långt ned är höjdskillnaden i bäcken ändå stor, och en klippa högre upp i bäcken begränsar flödet. De två grenarna ligger så långt ned att de inte har någon som helst påverkan på flödet från sjön.
- Jag ska in på polisförhör på lördag. Jag funderar på att inte åka dit. Vill de så gärna prata med mig kan de ju komma och hämta mig, säger han.
Så skrattar han till och kliar sig i huvudet.
- Nej, jag ska väl åka dit. Men vad ska jag säga? Jag har ingen aning om hur den där stenen hamnat där. Den har väl rullat nedför slänten gissar jag. Ska jag säga det då? "Den har väl rullat nedför slänten"? Polisen har ju redan varit här och gjort en brottsplatsundersökning. Det måste de ju ha fattat själva.
Var grenarna kommit ifrån vet han inte.
- Det kan ju vara vad som helst. Det kanske är från när Elandelslaget var här och röjde för kraftledningen.
Ålandstidningen har sökt polisens ansvariga utredare, Anders Mattson, men han har inte gått att nå för en kommentar.
Fredrik Granlund