I landskapslagen från 2022 om barnomsorg och grundskola utökades den subjektiva rätten till barnomsorg. Det betyder att alla barn har samma rätt till daghemsverksamhet. Fler kommuner har vittnat om ett ökat tryck på barnomsorgen sedan lagen trätt i kraft, och bildningsnämnden i Mariehamn har önskat en utredning kring lagändringen.
Nu har Ålands landskapsregering beslutat att göra en riktad offertförfrågan till Ålands statistik- och utredningsbyrå, gällande en utredning av hur de ändringar kopplade till familjeledighetsreformen och rätten till daghemsverksamhet eventuellt har påverkat förutsättningarna inom daghemsverksamheten på Åland.
Är det här ett svar på kommunernas önskan om en utredning i frågan?
– Utredningen fanns redan med i planeringsskedet, där vi beslutade att göra en utredning två år efter att lagen trätt i kraft, där vi följer upp hur lagen har påverkat förutsättningarna, svarar utbildnings- och kulturminister Annika Hamrudd.
– Så nej, det är inte ett svar med andra ord.
Påverkar resultatet hur ni ser på själva lagen?
– Det är en omfattande utredning där olika faktorer undersöks, så den ger oss ett underlag för att fundera över lagstiftningen, säger Annika Hamrudd.
– Vi kommer att se över lagen från och med 2025, så det som framkommer i utredningen är såklart viktigt för oss.
Jonna Grunér, byråchef på utbildningsbyrån, säger att det i det här skedet är det svårt att avgöra vad trycket beror på.
– Om det visar sig finnas ett samband mellan lagändringen och det höga trycket blir det ett politiskt beslut.