Som Ålandstidningen berättade i går avled en person natten mellan söndag och måndag medan han var omhändertagen i arresten av Ålands polis.
– Nu görs preliminära utredningar för att kunna fatta beslut om huruvida det finns skäl att misstänka brott eller inte. Vid det skede man misstänker brott inleds en förundersökning, säger åklagare Jonna Ryynänen i Åbo som är förundersökningsledare i fallet.
Ålandstidningen har varit i kontakt med den avlidne mannens anhöriga som välkomnar en rättslig prövning av händelsen.
– Vi känner sorg, ilska och förundran. Vi alla är väldigt besvikna på hur den avlidne har hanterats och att det kunnat gå så fel, säger en anhörig som talar för familjen.
De anhöriga har fått förloppet beskrivet för sig. Ett sällskap såg på fotbolls-EM och alkohol förtärdes, enligt uppgift måttlig mängd. Mannen var knappt kontaktbar av okänd anledning, möjligen som följd av berusning eller av sjukdomstillstånd. De bekanta blev oroliga och tillkallade ambulans.
– Ambulansen gjorde antagligen bedömningen att han inte var i behov av sjukhusvård och polisen bedömde att han kanske inte var i tillräckligt bra skick för att lämnas ensam. Men där fanns närstående i närheten med uttalad beredskap att ta hand om honom. Ändå tyckte man väl att det var bäst att föra honom till stationen, säger den anhörige.
”Verkar inte ha alkoholtest som rutin”
Enligt de anhöriga fördes mannen till polisens förvar för tillnyktring, trots att han varken störde ordningen eller hade fått sin grad av eventuell berusning kontrollerad.
Enligt lagen ska en berusad person i förvar ”såvitt möjligt hållas under observation och erhålla den vård och annan behandling som graden av hans berusning samt hans hälsotillstånd kräver”.
– Utan att ens ha mätt graden av berusning lämnades han halvt medvetslös inlåst i arresten, utan någon misstanke om brott och till synes utan tillräcklig koll på hälsotillståndets utveckling. Om man låser in en sådan person i polisförvar i stället för att föra den till sjukhus ställer det stora krav på ordnad och löpande övervakning, säger den anhörige.
Senare påträffades mannen avliden i arresten, dödsorsaken är än så länge okänd.
– Det kan vara en hjärnblödning eller en hjärtinfarkt, det kan ha varit en måttlig berusning i kombination med ett komplicerat sjukdomstillstånd. Det kommer att visa sig i obduktionen. Men det faktum att man inte verkar ha som rutin att ta ett alkoholtest är alarmerande. Det innebär att man inte hade grund för omhändertagandet och inte heller kunde utesluta en livshotande promillenivå. Han har blivit orättvist behandlad av samhällsinstanserna.
”Ska inte få hända”
De anhöriga reagerar också starkt på att polisen sammanfattade sin helg i ett pressmeddelande till allmänheten med orden: ”Helgen har förlöpt på utan större incidenter.”
– Jag mådde fysiskt illa och blir arg bara jag tänker på det. Det är respektlöst mot den drabbade och de anhöriga. Även media borde reagera på att polisen säger att det har varit en lugn helg trots att en dödsolycka har inträffat i deras förvar. Det är självklart att de inte kan gå ut och berätta hur det har hänt, men det är en synnerligen allvarlig händelse ur polisiärt hänseende och borde ha varit fokuset i pressmeddelandet från helgen som gått.
Syftet för de anhöriga med att framföra sin kritik är att få ambulansen och polisen att se över sina rutiner vid inlåsning av upplevt berusade personer som inte är störande.
– Beroende på vad utredningen visar önskar vi upprättelse i form av rättvisa. Men det handlar inte bara om det här enskilda fallet. Sådant här ska inte få hända. Händer det ändå måste det uppmärksammas och rutiner ses över.