Det säger en av dem till Ålandstidningen.
– I fyra månaders tid nekades vi tillgång till den avlidnes vårduppgifter, vilket ÅMHM nu bekräftar att gjordes utan laglig grund. Det var genom egna efterforskningar som vi fick bekräftat från polis och åklagare att det aldrig fanns några hinder för dem att delge oss uppgifterna. Budskapet från ÅHS har hela vägen varit att allt gått rätt till och att vi borde sluta gräva i vad som har hänt, säger han.
Fick askan före dödsorsaken
De fick mannens aska hemskickad i en urna och spred ut den utan att veta vad han dött av, eller varför han inte hade fått vård.
– Allt vi ville var att få ett erkännande från de ansvariga, att de kunde säga att allt kanske inte skötts rätt. Att de hade beklagat det och uttalat en avsikt att se över sina rutiner för att något sådant inte ska hända igen. I stället har vi upplevt att ÅHS ledning haft en defensiv inställning och fårr höra att allt skötts enligt rutiner som det inte fanns någon anledning att se över igen, säger han.
Avgörandet – att ambulansinsatsen brustit och att sjukvårdarna begått fel när de i efterhand ändrat i sina rapport från incidenten, att ÅHS inte hade rätt att neka att lämna ut dokument och att de borde ha erbjudits stödåtgärder – betyder mycket för dem.
– Det senaste året hade sett väldigt annorlunda ut för oss om ÅHS varit mer ödmjuka och transparenta från början, så det känns bra att få det bekräftat från ÅMHM att vår kritik mot hur de har hanterat det här har varit befogad. Nu skulle vi vilja se att Valvira skulle granska ambulansvårdarnas roll, säger han.
ÅMHM:s anmärkningar ska tas upp på ÅHS nästa styrelsemöte. Det säger ordförande Wille Valve (MSÅ).
– Vi måste ta tag i ärendet och sätta oss in i det. När vår tillsynsmyndighet prickar oss är det illa, säger han.
Han säger att styrelsens behandling kräver en särskild redogörelse som i detalj tittar på vad som har gått fel, och eventuellt rätt i just det här fallet.
– Det är vårt ansvar och i ålänningarnas intresse att vi ser till att något sådant här inte händer igen. Som en helt personlig kommentar tycker jag att en tillnyktringsenhet på ÅHS inte alls är en dum idé, säger han.
Han tror att det kan finnas andra omständigheter än bara behörighetsfrågor som gör att finska Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira hittills inte velat starta en utredning av ambulansvårdarnas insats.
– Den här behörighetsuppdelningen var aldrig ett problem när jag var socialminister, så i min värld är det fortfarande Valviras ansvar att se till vårdpersonalen på Åland. Lite känns det kanske som att de sticker huvudet i sanden. Det behöver vi också reda ut, men det viktigaste just nu är att ÅMHM, vår egen tillsynsmyndighet, har gjort sitt jobb, säger Wille Valve.