Ulla Andersson och Ulla-Britt Dahl möter Ålandstidningen vid sjukhusets entré för att lyfta fram ett problem de vill få gehör för. Som ordförande för Mariehamns respektive Norra Ålands äldreråd representerar de en växande grupp äldre ålänningar som kämpar för att få sina röster hörda.
Problemet rör anmälningsdisken, som för ett år sedan flyttades till en svåråtkomlig plats – dit en nedförsbacke leder, och en lutande uppförsbacke väntar på vägen tillbaka. För äldre och personer med nedsatt rörlighet blir denna sträcka en stor påfrestning.
Äldreråden har nu bestämt sig för att författa en gemensam skrivelse till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) där man uppmanar till att ompröva placeringen.
– När vi tog upp det här under vårt gemensamma möte fick vi medhåll med en gång. Det här är ett problem som berör många, säger Ulla Andersson och berättar att de snabbt kom överens om att samverka för att uppmärksamma ÅHS på problemet.
Äldre vill höras
När Ulla-Britt Dahl visar vägen nerför den sluttande gången blir det tydligt hur utmanande det kan vara att ta sig till anmälningsdisken. Som hon själv uttrycker det:
– Det är faktiskt värst på väg upp. Tur att i alla fall räcket är här. Jag kan inte förstå varför man har gjort så här.
Äldrerådens beslut
• ”Det är synnerligen opraktiskt och svårhanterligt att för personer med nedsatt funktionsförmåga ta sig till och från anmälningsreceptionen, vårdavdelningar, röntgen med mera i den opraktiska nedförs- och uppförsbacken som går mellan informationen och anmälningsreceptionen. Detta märks speciellt väl vid användandet av rullator och rullstol. Dessutom är det mycket krävande för sjuka personer att först ta sig ner till anmälningsreceptionen och sedan tillbaka till till exempel hälsocentralen eller lungpolikliniken. Ulla-Britt Dahl och Ulla Andersson får i uppdrag att göra en skrivelse till ÅHS angående detta problem.”
Hon betonar att äldre och personer med hälsoproblem har rätt att kunna röra sig fritt i offentliga lokaler.
– Vi äldre har tagit hand om barn, jobbat och byggt samhället. Nu när vi ska bli omhändertagna vill man stoppa undan oss. Vi kan tänka klart ännu, vi är en resurs i samhället.
Hon får medhåll från Ulla Andersson, som tillägger att äldrerådens uppdrag enligt lag är att representera och föra fram de äldres röster:
– Att sjukare och äldre ska behöva ta den här omvägen till anmälningsdisken är rent av diskriminerande. Att ÅHS lyssnar och agerar, det är vad vi vill uppnå med skrivelsen.
Förslag på lösningar
Enligt Ulla Andersson och Ulla-Britt Dahl finns flera alternativ som skulle kunna underlätta för äldre besökare på ÅHS.
– Flera har föreslagit att anmälningsdisken ska flyttas tillbaka till hälsocentralen där den var tidigare, eller att informationsdisken skulle flytta direkt till höger när man kommer in vid entrén. Det är många äldre som pratar om det och önskar att något ska göras, säger de.
Förutom de två äldreråden är även andra äldreråd välkomna att delta i skrivelsen. De nämner att det sannolikt finns fler intresseorganisationer som vill göra sina röster hörda i frågan.
– Det finns säkert många som av olika anledningar har svårt att röra sig, även rullstolsburna har det tungt i backen, säger Ulla Andersson.
Äldrerådens skrivelse till ÅHS är en konkret handling för att få sjukhusledningen att förstå problemets omfattning.
– Råden har ingen beslutanderätt, men det är viktigt att vi finns med och hörs ändå, säger Ulla-Britt Dahl.