Under seminariet Dialog 2014 i torsdags utsågs den lärare som får titeln årets pedagog för sitt arbete under det senaste året. Valet föll den här gången på Anna-Karin Nordberg som fick ta emot utmärkelsen och en specialmålad tavla av Jonas Wilén.
–Jag tog emot det med stor tacksamhet, säger hon.
Priset fick hon för att hon i så stor utsträckning använder sig av digitala hjälpmedel i undervisningen och också tipsar andra lärare om hur man kan göra.
–Det är alltid kul att bli bekräftad att man gör något rätt, säger hon.
Anna-Karin Nordberg är klasslärare för en fyra i Ytternäs skola och undervisar också några datatimmar för andra klasser. Hon har varit lärare i sammanlagt sex år, men tog ett uppehåll på fem år.
–Jag tog en lång paus och jobbade på reklambyrå och när jag har den bakgrunden är det väldigt enkelt att använda den digitala tekniken i skolan.
Samma pedagogik
För ett och ett halvt år sedan återvände hon till lärarjobbet. Även om hon bara var borta i fem år säger hon att mycket hade ändrats när hon kom tillbaka.
–Det var en helt annan skola när jag kom tillbaka. Det finns mycket mer teknik att tillgå nu, det finns datorer i skolan och sådant. Det är en jätteförändring.
Själv använder hon sig mycket av tekniken i sin undervisning.
–Jag använder mig av den interna tekniken, ett program som heter Fronter där eleverna får göra läxorna. De skriver in dem direkt i programmet. En del prov görs också digitalt och ibland använder vi Ipads i undervisningen, säger hon.
Förutom det har hela klassen en bokblogg där de berättar vad de läst. Anna-Karin har också en egen blogg där hon tipsar om bra verktyg på nätet för andra lärare.
Hon tror att undervisningen i framtiden kommer att fortsätta på samma spår.
–Det kommer nya projekt. Men det är samma pedagogik som tidigare, den vanliga hederliga lärarkunskapen, bara att den är digitaliserad.
Vill visa goda exempel
Utmärkelsen delas ut av landskapsregeringen och syftet är att lyfta goda utvecklingsarbeten som pedagogerna i skolorna gör.
–Då man inför nya verktyg och nya undervisningsmetoder så är ju alla betjänta av att ta del av goda exempel, förklarar Elisabeth Storfors, byråchef på landskapets utbildningsbyrå.
Sammanlagt hade man fått in fem nomineringar och för att kunna göra urvalet har en arbetsgrupp, bestående av landskapets IKT-utvecklare Carola Eklund, överinspektör Bo Nygård och Ove Westerlund som utsågs till årets pedagog för två år sedan, granskat deras arbete.
–Förutom att titta på materialet var de också ute och närvarade i undervisningen för att titta hur de arbetade i praktiken. Kommittén ansåg att alla var väldigt goda exempel men den här gången föll valet på Anna-Karin, säger Elisabeth Storfors.
Utmärkelsen delades ut för tredje gången i år.
Matilda Andersson