Fulla gaslager, hög vindkraftsproduktion och mycket nederbörd med stigande fyllnadsgrad i vattenmagasinen som resultat har dämpat prisutvecklingen på el under hösten. Det har i sin tur påverkat terminspriserna för vintermånaderna som sjunkit med nästan hälften sedan tidigare i höstas.
– Terminspriset för vintern har sjunkit om man jämför med vad det låg på i augusti och september. Marknaden har lugnat sig av flera orsaker, men priserna är fortfarande fem gånger så höga som normalt, säger Ålands elandelslags vd David Karlsson.
De åländska elbolagen höjde sina elavgifter den 1 oktober och aviserade samtidigt att en ny höjning är att vänta vid årsskiftet. Att terminspriset halverats påverkar inte den prognosen mer än att höjningen nu kanske blir mindre än vad som annars hade behövts.
– Någon höjning kommer det att bli. Marknadens bedömning är att elen kommer att vara dyr i vinter.
Billigt eller dyrt
I svensk media har det under oktober månad flitigt rapporterats om elpriset som stundvis till och med varit negativt. David Karlsson säger att det är viktigt att hålla isär spotpriser och handel på derivatmarknaden.
– På spotmarknaden lever elpriset sitt liv i realtid och det kan gå från att vara svindyrt till att vara svinbilligt över natten. I morgon (läs fredag) är elen nästan gratis. Men på den marknaden kan man bara planera en dag framåt.
– Ska man prissäkra för vintern måste man köpa el på derivatmarknaden som är helt finansiell. Om vi ska lova ett pris till kund i vinter måste vi göra på det sättet. Det går inte att lova ett pris och sen inte säkra upp elen på förhand. Då tar man en enorm risk.
Vad gäller Ålands elandelslags elavgift konstaterar han att det är fritt fram för alla kunder att välja hur man vill köpa sin egen el.
– Den som vill chansa på billig el i vinter kan göra det när som helst. Det är fritt fram att köpa el enligt spotpriset. Men just nu tror marknaden inte på någon billig el i vinter. Terminspriset är som sagt fem gånger högre än normalt.
Osäkerheten monumental
Särskilt avgörande för elprisutvecklingen blir klimatet. Hösten har så här långt varit ovanligt mild, men kallt väder kan snabbt svänga på situationen.
Dessutom finns en hel del andra osäkerhetsfaktorer: Hur mycket kommer det att blåsa? Vad händer Olkiluoto 3 som haft problem med matarpumpar och Ringhals reaktor 4 som för närvarande är avställd för reparation? Vad gör Vladimir Putin med de sista gaskranarna, och hur utvecklas kriget i Ukraina?
– Osäkerheten på marknaden är enorm och vad som händer framöver får stor betydelse för utfallet i vinter. Det är synnerligen svårbedömt, man får leva med att det finns en osäkerhet men vi gör förstås vårt bästa för att ha så bra pris som möjligt.
Enligt David Karlsson lär man från Ålands elandelslag kommunicera ut en justering av elpriset i slutet av november.
Även Linus Dolke, elhandelsansvarig på Mariehamns Energi, tror på en prisjustering vid årsskiftet.
– Det blir sannolikt en höjning.