Enligt Lennart Johansson utgör väder och temperatur en viktig faktor i antalet mark- och terrängbränder.
– De senaste åren har vi haft gynnsamma somrar för att mark- och terrängbrand inte ska uppstå. I sommar har vi dessutom inte haft mycket åskväder, som annars brukar vara en bidragande orsak till flera markbränder, säger han.
– Terrängbränder är väldigt väderberoende, exempelvis 2018 var ju extremt torrt vilket ledde till fler markbränder, säger Ted Andersson, ledande brandinspektör på Mariehamns räddningsverk.
Att väderleksförhållanden påverkar antalet mark- och terrängbränder lyfts även fram i Fennias rapport om det minskande antalet markbränder.
Mänskligt handlande
Enligt Fennias rapport och statistik från Räddningsverket i Finland är den överlägset vanligaste orsaken till markbränder öppen eld som tänts av människor. Inom ramen för öppen eld finns bland annat brasor, grillar, cigaretter och skräpbränning.
Därefter följer naturliga orsaker som blixtnedslag och gnistor från maskiner och apparater som andra vanliga orsaker till mark- och terrängbrand.
Enligt Fennias rapport är olika former av mänsklig aktivitet orsaken till över 70 procent av terrängbränderna i Finland under åren 2016 till 2020.
På Åland är mänskligt handhavande och åska två av de vanligaste orsakerna till markbrand, enligt räddningschef Lennart Johansson.
Ted Andersson säger att det är svårt att konstatera någon specifik trend på Åland då statistik på bränderna saknas.
– Den absolut största orsaken till mark- och terrängbränder är mänskligt handlande. Sedan spelar även bland annat åska och glas i naturen in som andra orsaker, säger han.
Förbud även på privat mark
Fennias ansvariga expert inom området, Anne Salonen-Kakko, påpekar att varningar för skogsbrand gäller också på den egna gården och att en trasig maskin eller en engångsgrill likväl kan starta en markbrand. I rapporten nämner hon även att terrängbränder inte enbart är ett hot mot naturen, utan även riskerar att skada bostadsområden då de sprider sig.
Ålands alarmcentral skriver på sin hemsida att:
Enligt Räddningslagen för landskapet Åland 31 paragraf är det inom tätbebyggt område är alltid förbjudet att göra upp öppen eld eller använda redskap och anordningar som kan orsaka brand i naturen under tider då varning för skogsbrand är utfärdad, med undantagsfall för räddningschefens tillstånd.