Hela sjukhusområdet är ett lapptäcke av olika fastigheter som gör det svårt att bedriva en effektiv vårdverksamhet. Så sammanfattar Jeanette Pajunen ÅHS fastighetsläge i dag.
– Vi har många kvadratmeter men det är ändå trångt. Det finns så många onödiga ytor som kunde användas till annat men i dag har vi svårt att utveckla och ändra verksamheten utan att det leder till stora ombyggnationer.
Ett exempel på sådana utrymmen är korridorer, som är vanliga i sjukhus som byggdes på 50-talet.
– Det är utrymmen som inte går att använda till så mycket annat än att gå i och i dag kan vi inte växa med någon verksamhet. Inte ens när någon annan verksamhet krymper, eftersom det är svårt att få ihop pusslet.
Dåliga anslutningar
Jeanette Pajunen säger att den som planerar en vårdverksamhet gärna ser att verksamheter som har stor anknytning ligger nära varandra.
– I dag har vi akuten på en våning, iva (intensivvårdsavdelningen reds.anm) på en annan och isoleringsutrymmena i en modul som dessutom är tillfällig. Det är svårt att bedriva optimal vård när det är på det sättet.
En annan utmaning är att patienter i dag vårdas i fyrapersonersrum.
– I dag bygger man inte sjukhus som inte har enpersonersrum. Rum med flera personer är ganska effektiva men ur ett patientperspektiv kan man inte ha det så längre. Har du en patient med influensa kan du inte sätta hen i ett rum med andra personer.
På iva har sjukhuset i dag så trångt att patienterna ligger med bara någon enstaka meters mellanrum. Det är enligt Jeanette Pajunen ett integritetsproblem eftersom det är omöjligt att bedriva vård eller prata med anhöriga utan att någon annan i rummet hör. Dessutom finns en säkerhetsaspekt eftersom det i dag används alltmer medicinteknisk utrustning.
Miljöproblem
Det problem som Jeanette Pajunen ändå beskriver som det mest utmanande är de ständiga problemen med inomhusmiljön. I besiktningsrapporten från Bengt Dahlgren framkommer också att flertalet hus på sjukhusområdet har avvikelser relaterade till fukt.
– Vi har personal som hela tiden får olika typer av symtom, som svidande ögon, torr hy och irriterade näsor. Jag tror inte jag överdriver när jag säger att det är en utmaning som nästan aldrig tar paus, det bara byter ställe, och så har det varit redan i många år.
När fastighetsskötarna tittat närmare på saken har allt från felkonstruktioner till felaktigt limmade mattor och för tunna lager av spackel hittats.
– Det är ett klart tecken på att våra fastigheter börjar bli gamla och det är alarmerande när personal måste vistas i utrymmen där de inte mår bra.