Den finska regeringen vill skärpa kraven på arbetssökande för att de ska ha rätt till ersättning. De nya reglerna säger att en arbetssökande under en tolvveckorsperiod måste söka i snitt ett jobb i veckan.
Problemet för Åland är att situationen är en helt annan än i Finland. Där låg arbetslösheten i maj på 8,8 procent medan den på Åland var 3,5 procent.
I landskapsregeringens (LR) svar till sin motsvarighet i Helsingfors skriver man att det i maj fanns 506 arbetslösa arbetssökande och 196 lediga jobb på hos Ams. LR skriver: ”Att införa ett system där drygt 500 personer helst varje vecka ska söka något av de lediga jobb som finns på Åland kommer att medföra att arbetsgivarnas förtroende för Ams försvagas och därmed kommer även intresset att lediganslå platser och i övrigt att anlita den service Ams erbjuder arbetsgivarkunder att minska.”
Näringsminister Camilla Gunell kallar de föreslagna reglerna för absurda.
– De passar inte oss. Vi måste hitta något alternativ för Åland. Att bara söka jobb för sakens skull är att göra byråkratin till ett hinder.
Finns undantag
Ams-chefen Tomas Lundberg är också kritisk till de föreslagna reglerna. Han menar dock att det finns undantag, men att de kommer att skapa mycket merarbete för myndigheten.
– Man kan komma överens med varje kund, men det kommer bli en grannlaga uppgift för oss.
Trots att Ams inte kommer att få några tilläggsanslag för att klara den ökande arbetsbördan är Tomas Lundberg dock på det klara med att man kommer att göra allt för att uppfylla regelverket.
– Vi måste klara av det, annars finns ju reglerna där.
Han menar att det finns en tydlig risk att arbetsgivarna väljer andra vägar än Ams när de ska söka arbetskraft om de nya reglerna innebär att arbetssökande måste söka en lång rad jobb de inte är varken kvalificerade för eller intresserade av.
– Det ser jag som ett större problem. I dag anlitar åländska arbetsgivare oss i stor utsträckning, men om det blir så kanske de söker andra vägar. Men jag har konstaterat att förslaget är kritiserat också i riket av fack och näringsliv, säger Tomas Lundberg.
”Bortkastad tid”
Även Ålands näringsliv är kritiskt till förslaget.
– Det skulle inte vara så bra, utan bortkastad tid för företagen att gå igenom alla ansökningar. Företag vill ha motiverade arbetssökande. Man vill hellre ha ett par motiverade sökande än 100 som skickar in en ansökan bara för att man måste, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström.
Han tycker visserligen att det är bra att staten ligger på de arbetssökande, men ser inte att det är något utbrett problem på Åland med folk som tar understöd utan vilja att arbeta.
– Min uppfattning är att alla vill ha jobb här. Det är snarare så att vi har arbetsbrist.
I stället för de nya reglerna efterlyser Anders Ekström andra grepp.
– Det är viktigare att man ser till att hänga med i förändringar på jobbmarknaden. Att det till exempel ges möjligheter att byta spår även i vuxen ålder.
Hitta lösning
Både Camilla Gunell och Tomas Lundberg hoppas att man kan hitta en lösning med den finska regeringen som ger Åland en lösning som passar de åländska förhållandena bättre.
– Vi måste hitta någon modell som fungerar, inte införa absurda regler, säger näringsministern.
Jonas Bladh