Läs också: ”Vi köper allt här”
Sommarålänningar med fritidshus samt turister som besöker släkt eller vänner på Åland är en viktig del av turismen. De tenderar att stanna under en längre tid och deras konsumtion gynnar ett bredare näringsliv visar en utredning över turismens samhällsekonomiska betydelse som Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) gjort.
Under 2023 spenderade turisterna mindre pengar i land på Åland jämfört med 2018, slutsumman landade på 107 miljoner euro, inklusive moms. De tre viktigaste turistgrupperna är hotellgäster, fritidshusägare och stugturister som stod för drygt 70 procent av den landbaserade konsumtionen.
Utredningen visar att av den totala landkonsumtionen står fritidshusägare för 20 procent och besökare hos släkt och vänner för åtta procent. Även om de som bor i egna fritidshus eller hos släkt och vänner har en lägre dygnskonsumtion står de för en betydande del av turismintäkterna. Man kan även se att deras konsumtion tillför intäkter bredare i näringslivet, eftersom deras konsumtion är betydligt mindre koncentrerad till logi och restaurangbesök än i övriga grupper, skriver Åsub.
En motsvarande utredning gjordes 2018 och skillnaden sedan dess är att den totala konsumtionen inom turismen minskat med fyra miljoner. Åsub förklarar det bland annat med det allmänna ekonomiska läget som gjort att hushållen haft det ekonomiskt ansträngt och att kursen för den svenska kronan varit svag.
Antalet övernattningar i inkvarteringsanläggningar var cirka 517.000 och var högre än när utredningen gjordes 2018. Övernattningar på stugbyar och campingplatser har minskat. Grovt uppskattat sker även 1,1 miljoner övernattningar i mindre anläggningar eller hos privatpersoner mot betalning, men även kostnadsfritt hos släkt och vänner eller i eget fritidshus.
Metoder för utredningen
• Kartläggning av olika besöksgruppers betydelse för den åländska ekonomin utifrån hur mycket de konsumerar på Åland samt på vägen till och från Åland.
• Undersökningen har gjorts i tre delar: utgiftsmetoden, inkomstmetoden samt en enkät till de åländska hushållen.
• Utgiftsmetoden sker genom avreseintervjuer där turisterna svarar om sin penninganvändning under vistelsen samt resorna till och från Åland.
• Inkomstmetoden innebär att de åländska företagen uppskattar hur stor andel av försäljningen som är ett resultat av försäljning direkt till turister.
• Enkät till de åländska hushållen om deras resande och inkvartering av gäster.